ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και πάλι στον δρόμο οι πρόσφυγες

Εικόνα του άρθρου Και πάλι στον δρόμο οι πρόσφυγες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2017, 17:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενημέρωνε πάνω από 220 πρόσφυγες που διαμένουν σε ξενοδοχεία της πόλης των Ιωαννίνων ότι από την Τετάρτη και μετά θα μεταφερθούν κυρίως σε διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Την Τρίτη, η Ύπατη Αρμοστεία έδωσε στους πρόσφυγες το ακριβές χρονοδιάγραμμα της αναχώρησής τους.

Μερικοί από αυτούς, αναχώρησαν χτες. Δεν πήγαν όμως σε κανένα διαμέρισμα, αλλά ούτε και στην Αθήνα. Αντιθέτως, τα λεωφορεία κατευθύνθηκαν στο ξενοδοχείο «Λεβέντη»,  170 χλμ. μακριά από την Αθήνα, ανάμεσα στα Καμένα Βούρλα και τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Η αντίδραση των προσφύγων ήταν έντονη, με τα λεωφορεία να παραμένουν ακινητοποιημένα στην περιοχή. Αρκετοί από τους πρόσφυγες κοιμήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους ή στο λόμπι του ξενοδοχείου, αρνούμενοι να μπουν στα δωμάτια, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων ότι πρόκειται για προσωρινή λύση. Και μετά;

Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο φιλοξενούνται ήδη από τον Δεκέμβριο 150 πρόσφυγες, οι οποίοι ενημέρωσαν τους «νέους» για τις όχι και τόσο καλές συνθήκες. Καταρχήν το ξενοδοχείο είναι απομονωμένο, μακριά από την τοπική κοινότητα.

Σήμερα, από τα Γιάννενα, αναχώρησε άλλη μια μεγάλη ομάδα προσφύγων, στους οποίους ειπώθηκε ότι θα πάνε σε διαμερίσματα. Αρκετοί πάντως, μετά την ενημέρωση που είχαν για την τύχη της προηγούμενης ομάδας, αρνήθηκαν να φύγουν.

Η απόφαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για μεταφορά των προσφύγων φαίνεται ότι επιβάλλεται από τη λήξη των συμβάσεων μίσθωσης μέχρι 31 Μαρτίου που έχει με ξενοδοχεία της πόλης. Για λόγους εσωτερικής οικονομικής διαχείρισης, επέλεξε τη λύση της μεταφοράς των προσφύγων. Την ίδια ώρα υπάρχει η δέσμευση της Ύπατης Αρμοστείας ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φιλοξενία των προσφύγων σε διαμερίσματα – ένα πρόγραμμα που δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε μέσα στον τελευταίο χρόνο. Η Ύπατη Αρμοστεία, πάντως, συνεχίζει να διαβεβαιώνει ότι αποτελεί «στρατηγικό της στόχο η φιλοξενία σε διαμερίσματα». Ανεξαρτήτως «στρατηγικών στόχων», αυτή τη στιγμή προκαλείται μια αναταραχή, η οποία έχει και άλλες συνέπειες. Από τη μια, είναι η διαδικασία της τυπικής εκπαίδευσης που είχε ξεκινήσει σε σχολεία της πόλης και από την άλλη όλες οι δράσεις και δραστηριότητες που είχαν αναπτύξει διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις στην περιοχή των Ιωαννίνων.

* Γυναίκες πρόσφυγες κάθονται στον περίβολο του ξενοδοχείου, με το λεωφορείο να βρίσκεται ακινητοποιημένο μπροστά τους

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3