ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και όμως, υπάρχει «παράθυρο»

Εικόνα του άρθρου Και όμως, υπάρχει «παράθυρο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2018, 16:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το σωματείο Καφέ Μπαρ «Παμβώτις» αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση ότι θα εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα απαγορεύσει οριστικά και αμετάκλητα το κάπνισμα εκεί που απαγορεύεται και θα το επιτρέψει εκεί που… επιτρέπεται.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνέλευση, ανάμεσα σε άλλα. Υπάρχει όμως και «παράθυρο» από το οποίο φεύγει ο… καπνός, το οποίο ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τα καταστήματα της πόλης που έχουν τις προδιαγραφές και τη δυνατότητα. Συγκεκριμένα, η πιο πρόσφατη εγκύκλιος (31 Ιανουαρίου 2018) του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, προβλέπει ότι τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης που έχουν εμβαδό άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων, μπορούν να ορίσουν χώρο καπνιστών, ο οποίος δεν θα ξεπερνάει το μισό της έκτασης του καταστήματος. Η άδεια καπνίσματος όμως θα κοστίζει, καθώς ο καταστηματάρχης θα καταβάλλει ετήσιο παράβολο 200 ευρώ ανά… καπνιστικό τετραγωνικό. Υπάρχουν ήδη καταστήματα στα Γιάννενα που θα εφαρμόσουν το μέτρο.

Από την άλλη, φαίνεται ότι πέρα από τις πιέσεις που ασκούν ομάδες πολιτών, ο νόμος θα κριθεί οριστικά από τη νέα σεζόν, καθώς σε λίγο καιρό τα καταστήματα ετοιμάζονται να βγάλουν «τραπεζάκια έξω».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικαιροποιημένος νόμος απαγορεύει το κάπνισμα σε

  • όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς επαγγελματικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους
  • σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκτός εξωτερικών χώρων που είναι ανοιχτοί τουλάχιστον από δύο πλευρές. Οι σταθερές κατασκευές θεωρούνται κλειστοί χώροι, άρα εντάσσονται στην απαγόρευση
  • στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια (υπάρχουν ήδη καπνιστήρια εκεί) σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων κ.λπ., στα κυλικεία, μέσα στα οχήματα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στα ιδιωτικά οχήματα όταν είναι μέσα παιδιά κάτω των 12 ετών.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back