ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και όμως, στέλνουμε περισσότερα εμπορεύματα από όσα δεχόμαστε

Εικόνα του άρθρου Και όμως, στέλνουμε περισσότερα εμπορεύματα από όσα δεχόμαστε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2017, 10:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσα εμπορεύματα δέχεται και στέλνει αλλού η Ήπειρος; Και όμως, υπάρχει και γι αυτό το μέγεθος επίσημη καταγραφή και το αποτέλεσμά της, είναι αρκετά ενδιαφέρον.

Καταρχάς, μερικοί χρήσιμοι όροι για την κατανόηση των μεγεθών είναι τα φορτία και εμπορεύματα που διακινήθηκαν με φορτηγά, ταξινομημένα εντός συνόρων, με μέτρηση σε χιλιάδες τόνους και τονοχιλιόμετρα. Τα τονοχιλιόμετρα αντιπροσωπεύουν το μεταφορικό έργο που παράγεται και είναι μια συνηθισμένη μονάδα μέτρησης.

Στην Ήπειρο λοιπόν, φορτώνεται το 2,7% του συνόλου του βάρους φόρτωσης όλης της Ελλάδας. Η περιφέρεια είναι η τέταρτη από το τέλος, αφήνοντας πίσω όμως νησιωτικές περιοχές που έτσι και αλλιώς έχουν άλλο τρόπο μεταφοράς εμπορευμάτων. Το ποσοστό δεν είναι αμελητέο, αντιπροσωπεύει όμως ένα μικρό μερίδιο της κίνησης. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 φορτώθηκαν 11.284,26 τόνοι στην Ήπειρο και καταγράφηκαν 1,1 εκατ. τονοχιλιόμετρα.

Το «ισοζύγιο» πάντως, γέρνει υπέρ των φορτώσεων. Περίπου 500 τόνοι εμπορευμάτων εκφορτώθηκαν στην Ήπειρο πέρυσι, τέτοια εποχή (10.852,42 τόνοι) και καταγράφηκαν 916.617 τονοχιλιόμετρα.

Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο του ’15 καταγράφηκε αύξηση του βάρους των φορτίων και εμπορευμάτων που διακινήθηκαν με φορτηγά σε όλη τη χώρα.

Φυσικά, το μεγάλο και μόνιμο ερώτημα είναι εάν θα υπάρξουν ποτέ άλλοι «δρόμοι» κίνησης των εμπορευμάτων, ειδικά στην Ήπειρο και όχι μόνο με τα φορτηγά, στο έτσι και αλλιώς δύσκολο οδικό της δίκτυο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back