Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και όμως, αυτό μας συμβαίνει χρόνια…

Εικόνα του άρθρου Και όμως, αυτό μας συμβαίνει χρόνια…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/07/2016, 13:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Είναι πλέον… ανεκδοτολογικού τύπου οι παρατηρήσεις για τις καλοκαιρινές καταιγίδες στα Γιάννενα, για το πόσο ξαφνικά και ενίοτε σφοδρά ξεσπάνε, αλλά και για το γεγονός ότι αλλάζουν μέσα σε ελάχιστα λεπτά το πώς αισθανόμαστε το περιβάλλον με βάση τις μετεωρολογικές συνθήκες. Έχουν ακουστεί διάφορα… ακατάληπτα για τους μη ειδικούς (και αβάσιμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες), αλλά η αλήθεια είναι η εξής: αυτό συμβαίνει χρόνια.

Μια ματιά μόνο στη σύγκριση των αρχειακών στοιχείων μιας τεσσαρακονταετίας με τα στοιχεία του φετινού Ιουλίου, δείχνει ότι οι διαφορές είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (1954-1997) της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η μέση τιμή της θερμοκρασίας τον Ιούλιο στα Γιάννενα είναι 24,8 βαθμοί Κελσίου, η μέση χαμηλότερη 14,9 και η υψηλότερη 30,8 βαθμοί. Σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας του Φυσικού Ιωαννίνων, η μέση θερμοκρασία φέτος τον Ιούλιο, με λίγες μέρες να απομένουν για την ολοκλήρωσή του, είναι 25 βαθμοί, η μέση μέγιστη (απόλυτες έχουν καταγραφεί και μεγαλύτερες) 31 βαθμοί, η μέση ελάχιστη 15 βαθμοί. Εν ολίγοις, παρατηρείται μια μικρή αύξηση, η οποία όπως φαίνεται ακολουθεί το παγκόσμιο φαινόμενο.

Εκεί, τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών «Γκόνταρντ» της NASA στη Νέα Υόρκη, ο περασμένος Ιούνιος ήταν ο 14ος μήνας που καταρρίπτει τα μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας. Η περίοδος Ιανουαρίου - Ιουνίου 2016 ήταν κατά μέσο όρο 1,3 βαθμούς θερμότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, καθώς και το θερμότερο εξάμηνο που έχει καταγραφεί ως σήμερα…

Τα τελευταία χρόνια, από το 2009 μέχρι σήμερα, πάντα τον Ιούλιο, καταγράφονται στα Γιάννενα και κάποια «σκαμπανεβάσματα»: Τον Ιούλιο του 2009 η μέση θερμοκρασία ήταν 24,6 βαθμοί Κελσίου, τον ίδιο μήνα το ’11 24,9 και το ’13 23,3 βαθμοί.

 Όσον αφορά τη βροχή, η δυσάρεστη έκπληξη για τους καλοκαιρινούς τύπους είναι ότι δεν έχει αλλάξει κάτι τραγικά, ώστε να δικαιολογείται το… ανάθεμα στο γιαννιώτικο καλοκαίρι: μέση μηνιαία βροχόπτωση 32mm το διάστημα 1954-1997, μέση μηνιαία βροχόπτωση φέτος τον Ιούλιο, 32mm. 4,8 μέρες βροχής τότε, 5 μέρες βροχής φέτος. Έβρεξε και ένα απόγευμα παραπάνω δηλαδή.  

Για σήμερα, το εργαστήριο Μετεωρολογίας προβλέπει τοπικές βροχές, οπότε κρατάτε καλού-κακού μια ομπρέλα, γιατί χτες ο «μουσώνας» κράτησε γύρω στη μισή ώρα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back