Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 16-12-2019, 14:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πρόθεση-εξαγγελία της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων να μην προχωρήσει στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης, όπως αυτή προέκυψε μέσα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, με το σκεπτικό ότι «το αποτέλεσμα αυτού του διαγωνισμού δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μεγάλης μερίδας πολιτών», είναι σαφής. Μάλιστα, το ζήτημα της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, λόγω και της «δημοφιλίας» του, είχε αποτελέσει και πεδίο προεκλογικής σύγκρουσης.

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Θωμά Μπέγκα δεν φαίνεται όμως διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη «μάχη». Αποφασισμένη να υπεραμυνθεί του σχεδιασμού που είχε γίνει επί των ημερών της θητείας της, βάζει στο… παιχνίδι και τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου, την Αρχιτεκτονική Σχολή Ιωαννίνων και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων. 

Σημειωτέον ότι ο αρχιτεκτονικός κόσμος ανέκαθεν ζητούσε τη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, προάγοντάς τους ως τον ουσιαστικότερο τρόπο ανάδειξης της αρχιτεκτονικής. Κι όντως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία τοποθέτηση επί του θέματος από τους τοπικούς φορείς.

Ο κ. Μπέγκας, λοιπόν, ζητά από τους φορείς να πάρουν θέση στα όσα εξήγγειλε η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας. Στη σχετική επιστολή, αφού χαρακτηρίζει την απόφαση της δημοτικής αρχής «αυθαίρετη και χωρίς κανένα επιστημονικό  υπόβαθρο», απευθυνόμενος στους φορείς υπογραμμίζει: «Πιστεύουμε ότι η επιστημονική σας άποψη είναι σημαντική τόσο για την εξέλιξη  του έργου  όσο και για την υπεράσπιση της αντίληψης που υπηρετεί τη λογική της εμπιστοσύνης και του σεβασμού στην επιστημονική γνώση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα στηρίξετε την άποψη πως οι σύγχρονες κοινωνίες εξελίσσονται οραματικά, μέσω της υλοποίησης πολιτικών που υποστηρίζονται από σοβαρές επιστημονικές απόψεις».

Παράλληλα, στην επιστολή του, υπενθυμίζει ότι ως δημοτική αρχή είχε αναγνωρίσει ότι ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ήταν η βέλτιστη λύση για την εκπόνηση μιας μελέτης που αφορά «μια τόσο σημαντική-εμβληματική παρέμβαση» όπως και ότι το έργο είχε διασφαλίσει χρηματοδότηση για την κατασκευή του μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό, ο Δήμος Ιωαννιτών παρέλαβε επίσημα την οριστική αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία οδηγείται προφανώς σε κάποιο συρτάρι.

Διαβάστε εδώ ρεπορτάζ σχετικά με το σχέδιο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας.

200 λέξεις απομένουν.
  • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΟΥΓΙΑΝΝΟΥ
    ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΟΥΓΙΑΝΝΟΥ
    Αφήστε επιτέλους τις "ΜΑΥΡΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ"....Οι ΓΙΑΝΙΩΤΕΣ δεν θέλουν πλεον τετοια απροσωπα και γκρίζα αρχιτεκτονικά ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ δεν υποστηρίζει ένα ακομη κατασκευαστικό ΕΚΤΡΩΜΑ...προς Θεού...ολοι μα όλοι οι πολίτες των Ιωαννίνων θελουν μια γραφική με πράσινο,νερά συντριβάνια ομπρφη πλατεία...πι ΜΑΥΡΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ δεν εχουν θέση στα Γιάννενα...ΣΥΝΈΛΘΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και αφουγκραστείτε τον κοσμο...
    200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
alfabeto back iper piso