Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και οι άστεγοι πρόσφυγες;

Εικόνα του άρθρου Και οι άστεγοι πρόσφυγες;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/12/2020, 15:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα του προσφυγικού/μεταναστευτικού, είναι η… αποχώρηση προσφύγων και μεταναστών από τις δομές φιλοξενίας. Άνθρωποι που βγαίνουν από τις δομές και που καλούνται να βρουν σπίτι και δουλειά χωρίς να είναι επί της ουσίας ενταγμένοι στην κοινωνία και δη στην εποχή της πανδημίας. Πρόκειται για πρόσφυγες που ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας πρέπει να μείνουν στη χώρα αλλά και για όσους περιμένουν ακόμη να τελεσιδικήσει το αίτημά τους για άσυλο από τις ελληνικές αρχές.

Στα Γιάννενα, τους τελευταίους μήνες, αρκετοί πρόσφυγες/μετανάστες έχουν οδηγηθεί… στην έξοδο από τις δομές φιλοξενίας. 

Mε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ιωαννιτών κάνει γνωστό ότι προχώρησε για πρώτη φορά σε ενημερωτική (διαδικτυακή) συνάντηση με δημοτικούς συμβούλους-μέλη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) και με επικεφαλής των παρατάξεων που δεν εκπροσωπούνται στο ΣΕΜΠ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, από όλους τους συμμετέχοντες επισημάνθηκε η πιθανή αύξηση του φαινομένου της αστεγίας είτε γιατί οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας που πρέπει να αποχωρήσουν από τα προγράμματα φιλοξενίας, δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο ενταξιακό πρόγραμμα Helios, είτε γιατί οι μη δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, οι οποίοι βγαίνουν από το ελληνικό σύστημα υποδοχής, δεν θα έχουν στέγαση και βιοποριστικούς πόρους έως ότου τελεσιδικήσει η απόφαση του αιτήματός τους από τις ελληνικές αρχές. 

«Η δημοτική αρχή συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση όλων των προβλημάτων που ανακύπτουν και για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού» τονίζεται. Ο Δήμος επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που αφορούν την ενταξιακή πολιτική σε εθνικό επίπεδο όπως και ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού σε τοπικό επίπεδο.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση, δεν δίνεται καμία πληροφορία για την έκταση του προβλήματος στην πόλη Ιωαννίνων, όπως και για το πού βρίσκονται όσοι έφυγαν από τις δομές φιλοξενίας. Σημειωτέον ότι στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά, την Ελληνική Αστυνομία, το Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου, την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες, το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), την EASO, την Intersos, την Solidaritynow, την ICDS, την ASB, το Κέντρο Νέων Ηπείρου και  του προγράμματος  Εθελούσιας Επιστροφής και Επανένταξης του (ΔΟΜ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back