Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και οι ασθενείς έχουν λόγο…

Εικόνα του άρθρου Και οι ασθενείς έχουν λόγο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2019, 15:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε μια έκθεση πολιτικής του 2017 για τη βιώσιμη ογκολογική φροντίδα, η πρωτοβουλία All.Can σημειώνει: «Η αυξημένη εμφάνιση του καρκίνου και οι συνεχείς πιέσεις για συρρίκνωση του προϋπολογισμού υγείας και για ισότιμη πρόσβαση και διαθεσιμότητα των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων έχουν καταστεί μια δύσκολη πρόκληση […]. Κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να προσφέρουμε στις μελλοντικές γενιές τα οφέλη από την πρόοδο στην ογκολογική φροντίδα, καθόσον οι κυβερνήσεις δεν θα είναι σε θέση ή πρόθυμες να πληρώσουν γι’ αυτήν»…

Η πρωτοβουλία All.Can είναι μια διεθνής πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι οργανώσεων ασθενών, φορείς χάραξης πολιτικής υγείας, επιστημονικές ιατρικές οργανώσεις, ερευνητικοί φορείς και εκπρόσωποι της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Η πρωτοβουλία απέκτησε πια και έναν ελληνικό κλάδο – την πλατφόρμα All.Can Greece, η παρουσίαση της οποίας έγινε χτες το απόγευμα στην αίθουσα της ΕΗΜ, στα Γιάννενα. 

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Ασθενών με Νεοπλασία, Φίλων και Οικογενειών Β.Δ. Ελλάδας «Είμαστε Μαζί!» και η Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τη συνδρομή της Myrtaly Congress. Επιστήμονες και μέλη της All.CanGreece παρουσίασαν τη διεθνή πλατφόρμα αλλά και τα αποτελέσματα της ελληνικής έρευνας για τις απόψεις των ασθενών που αφορούν τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση.

Στόχος της πλατφόρμας; Ο προσδιορισμός των καλύτερων τρόπων για την αξιοποίηση των πόρων στην ογκολογική φροντίδα. Ενδεικτικά, στην εν λόγω έκθεση, η πρωτοβουλία εντοπίζει διάφορα σημεία με ενδιαέρον: την περικοπή δαπανών που τελικά δεν καταφέρνουν να μειώσουν την πραγματική υγειονομική δαπάνη, την υπερ-θεραπεία, που αντιπροσωπεύει μια αναποτελεσματική χρήση των πόρων υγείας αλλά που μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες φυσικές και ψυχολογικές παρενέργειες στους ασθενείς, τη διενέργεια μη απαραίτητων εργαστηριακών απεικονίσεων και εξετάσεων και κυρίως τη μη συμπερίληψη των απόψεων των ασθενών στη σχεδίαση ή την αξιολόγηση της ογκολογικής φροντίδας. 

Για όσους συμμετέχουν στην πλατφόρμα η βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά είναι μονόδρομος. Ο απώτερος σκοπός θα πρέπει να είναι «η σωστή θεραπεία για τον σωστό ασθενή στον σωστό χρόνο».

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Στην ελληνική περίπτωση, η έρευνα All.Can που έγινε το διάστημα Δεκέμβριος 2018-Φεβρουάριος 2019, σε 640 ογκολογικούς ασθενείς, «αποκάλυψε» και κάτι ιδιαίτερο ανησυχητικό: Την καθυστέρηση στη διάγνωση. Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου Καίτη Αποστολίδου, κατά μέσο όρο χρειάζονται δύο μήνες για τη διάγνωση από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό, ενώ σοβαρό έλλειμμα καταγράφεται και στην πρόληψη.

Στην εκδήλωση, ο καθηγητής Ογκολογίας και διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Γεώργιος Πενθερουδάκης, στάθηκε στη σημασία των αποτελεσμάτων στον σχεδιασμό παρεμβάσεων από τους ίδιους τους φορείς ασθενών.

Το καλωσόρισμα στην εκδήλωση έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Νεοπλασία, Φίλων και Οικογενειών Β.Δ. Ελλάδας «Είμαστε Μαζί!» Ιωαννίνων Αφροδίτη Κατσαράκη. Η κ. Κατσαράκη, ιδιαίτερα συγκινημένη, αφιέρωσε τη συγκεκριμένη εκδήλωση στην αντιπρόεδρο του συλλόγου, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ενώ γραπτό χαιρετισμό απηύθυνε και ο διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Βαγγέλης Καρβούνης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back