πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ρουμάνοι... προς ενίσχυση του τουρισμού στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Ρουμάνοι... προς ενίσχυση του τουρισμού στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/08/2024, 09:19
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τελικά, τι γίνεται με τον τουρισμό φέτος στην Ήπειρο;

Οι αποχρώσες ενδείξεις για τη φετινή σεζόν δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, ειδικά για το νομό Ιωαννίνων και αποτυπώνονται σε όλο το «μήκος» της δραστηριότητας, από τα κλασικά τουριστικά καταλύματα, ως τα airbnb.

Επίσης, υπάρχει δημοσιοποιημένη η έντονη ανησυχία των «παροικούντων»: οι ξενοδόχοι έχουν παρέμβει δύο φορές με ανακοινώσεις και επιστολές τους μέχρι στιγμής, για την πτώση της κίνησης. Στα παράλια, όπου παραδοσιακά είναι και η ισχύς του ηπειρώτικου τουρισμού (όχι, δεν έγινε ξαφνικά «προορισμός 4 εποχών» η Ήπειρος, με ισομερή τουλάχιστον μερίδια για τις περιοχές της), η εικόνα είναι καλύτερη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρούνται σημάδια «κόπωσης» και εκεί.

Χτες, στην περιφερειακή επιτροπή, θέση πήρε δημόσια και ο «πανθ’ ορών» Αλέκος Καχριμάνης προσπάθησε να καθησυχάσει. Είπε ότι ναι μεν λείπουν φέτος οι Ισραηλινοί-βασική προέλευση και πηγή εισοδήματος κυρίως για τα ορεινά-αλλά έρχονται επισκέπτες από τη Ρουμανία με «γερά βαλάντια», διεκδικώντας τα εύσημα για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε εκθέσεις εκεί. 

Σημειώνεται ότι οι τρεις πρώτες χώρες προέλευσης για την Ήπειρο ωστόσο, πέρυσι ήταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Αγγλία. Η ιδιαιτερότητα είναι ωστόσο ότι ομάδες επισκεπτών από το Ισραήλ ή τη Ρουμανία εν τω προκειμένω, μπορούν να κάνουν την (οικονομική) διαφορά, έστω και αν δεν είναι στην πρώτη τριάδα προελεύσεων.

Επίσης, ο κ. Καχριμάνης δεν συμμερίστηκε τόσο τις προσδοκίες ή και ανησυχίες των επιχειρηματιών για τον ρόλο του αεροδρομίου, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα της Περιφέρειας έναντι άλλων να… εκφέρει άποψη, καθώς έχει συμβάλλει οικονομικά για διάφορα ζητήματα υποδομών εκεί. Ακόμα, απέδωσε την κάμψη στη γενική που παρατηρείται, σε όλη τη χώρα, για να δώσει και έναν τόνο ενθάρρυνσης, ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο χάλια.

Όντως, δεν φαίνονται να είναι. Το πρόβλημα όμως παραμένει και είναι πιο ριζικό και βαθύ από την εκτίμηση ότι απλώς «μειώνεται η κίνηση».

Ο τουρισμός στην Ήπειρο δεν ήταν ποτέ ένα πολύ μεγάλο μέγεθος, παρά τη σημαντική του ανάπτυξη από το 2017 και μετά (με τη διακοπή της πανδημίας, φυσικά). Δεν μπορεί να υποκαταστήσει βασικές, παραγωγικές οικονομικές δραστηριότητες και δεν μπορεί να δημιουργήσει επαρκείς, για τους εργαζόμενους-ες, συνθήκες εργασίας.

Επιπλέον, οι διακοπές στην Ήπειρο δεν φημίζονται ως οι πιο οικονομικές. Αυτό, αποτυπώνεται τόσο στις εντυπώσεις των επισκεπτών, που εκτιμούν ιδιαίτερα την ποιότητα των υπηρεσιών και το περιβάλλον, αλλά όχι και τόσο τη σχέση με την τιμή που πληρώνουν.

Φυσικά, οι απόψεις που καταγράφονται, επηρεάζονται από την καλπάζουσα και μη αναστρέψιμη, μέχρι στιγμής, ακρίβεια. Ένα οδικό ταξίδι από και προς την Ήπειρο κοστίζει πολλά χρήματα και μοιάζει πιο συμφέρον για ταξιδιώτες από τα Βαλκάνια, παρά για τους εγχώριους.

Την ίδια στιγμή, τα καταλύματα βραχείας μίσθωσης στα Γιάννενα «χτυπάνε» μέσες τιμές πάνω από 70 ευρώ το βράδυ (σύμφωνα με την πλατφόρμα AirDNA) και σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων στρέφονται ξανά στην μακρόχρονη ενοικίαση.

Σε λίγο καιρό η κατάσταση της φετινής τουριστικής περιόδου στην Ήπειρο, θα αποτυπώνεται και με ενδιαφέροντα στοιχεία. Ίσως θα βοηθήσουν στην περιγραφή του φαινομένου, ως βασική πλέον οικονομική δραστηριότητα ή «φούσκα»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3