ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Και η Ιαπωνία στην κούρσα εξερεύνησης της Σελήνης

Εικόνα του άρθρου Και η Ιαπωνία στην κούρσα εξερεύνησης της Σελήνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2023, 12:04
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ιαπωνία εκτόξευσε την Πέμπτη το διαστημικό σκάφος εξερεύνησης της Σελήνης με έναν εγχώριο πύραυλο H-IIA, ελπίζοντας να γίνει η πέμπτη χώρα στον κόσμο που θα προσεδαφιστεί στο φεγγάρι στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) δήλωσε ότι ο πύραυλος απογειώθηκε από το διαστημικό κέντρο Tanegashima στη νότια Ιαπωνία όπως είχε προγραμματιστεί και απελευθέρωσε με επιτυχία το Smart Lander for Investigating Moon (SLIM). Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε τρεις αναβολές μέσα σε μια εβδομάδα τον περασμένο μήνα.

Η Ιαπωνία στοχεύει να προσγειώσει το SLIM σε απόσταση 100 μέτρων από το σημείο-στόχο του στη σεληνιακή επιφάνεια. Η αποστολή των 100 εκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να ξεκινήσει την προσεδάφιση μέχρι τον Φεβρουάριο.

Η εκτόξευση πραγματοποιείται δύο εβδομάδες αφότου η Ινδία έγινε η τέταρτη χώρα που προσγειώνει με επιτυχία διαστημόπλοιο στο φεγγάρι με την αποστολή Chandrayaan-3 στον ανεξερεύνητο νότιο πόλο της Σελήνης. Περίπου την ίδια εποχή, το ρωσικό σκάφος προσεδάφισης Luna-25 συνετρίβη ενώ πλησίαζε το φεγγάρι.

Δύο προηγούμενες απόπειρες προσελήνωσης στη Σελήνη από την Ιαπωνία απέτυχαν τον περασμένο χρόνο. Η JAXA έχασε την επαφή με το σκάφος προσεδάφισης OMOTENASHI και ακύρωσε μια απόπειρα προσεδάφισης τον Νοέμβριο. Το σκάφος προσεδάφισης Hakuto-R Mission 1, κατασκευασμένο από την ιαπωνική νεοφυή εταιρεία ispace, συνετρίβη τον Απρίλιο καθώς επιχείρησε να κατέβει στη σεληνιακή επιφάνεια.

Το SLIM πρόκειται να προσγειωθεί στην κοντινή πλευρά του φεγγαριού, κοντά στο Mare Nectaris, μια σεληνιακή θάλασσα που, από τη Γη, εμφανίζεται ως μια σκοτεινή κηλίδα. Πρωταρχικός του στόχος είναι να δοκιμάσει προηγμένη οπτική τεχνολογία και τεχνολογία επεξεργασίας εικόνας.

Μετά την προσεδάφιση, το σκάφος στοχεύει να αναλύσει τη σύνθεση των ολιβινικών πετρωμάτων, αναζητώντας στοιχεία για την προέλευση της σελήνης. Στο SLIM δεν μεταφέρει κανένα σεληνιακό όχημα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back