Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

…και έσονται εις ίδρυμα ένα

Εικόνα του άρθρου …και έσονται εις ίδρυμα ένα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2018, 11:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, δεν ξεκινάει απλά μια νέα ακαδημαϊκή χρονιά, αλλά μια ολόκληρη ακαδημαϊκή εποχή στην Ήπειρο, καθώς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι πλέον ενιαίο.

Η συνοχή και ο ενιαίος χαρακτήρας του είναι ακόμα συζητήσιμη βέβαια, καθώς η συγχώνευση πανεπιστημίου και ΤΕΙ δεν έγινε χωρίς διαφωνίες και αντιδράσεις, αρκετές εκ των οποίων με σοβαρά επιχειρήματα, ωστόσο σήμερα, η ιστορία γράφει ότι τα δύο ιδρύματα είναι πλέον ένα.

Την περασμένη Παρασκευή έγινε στην Άρτα η εκδήλωση της ενοποίησης, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, των δύο πρυτάνεων, Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και Τάσου Τσίνα, καθώς και πρυτανικών και άλλων αρχών. Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη έστειλε το χαιρετισμό της, στον οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο κύκλος που κλείνει για το ΤΕΙ Ηπείρου υπήρξε και ένας κύκλος αλληλεπίδρασής του με την τοπική κοινωνία. Το ΤΕΙ Ηπείρου στην πορεία των χρόνων έγινε κυψέλη πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας, που διαχέονταν στην περιοχή. Αυτή η παράδοση δεν θα χαθεί, αλλά θα βρει νέα πεδία αλληλεπίδρασης μέσα από το φάσμα ενός πανεπιστημίου».

Στην τελετή της προηγούμενης Παρασκευής, της πρώτης από τις αρκετές που θα ακολουθήσουν (σήμερα υπάρχει άλλη μια στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ, στην Άρτα, ο κ. Γαβρόγλου μίλησε για τις προοπτικές του νέου, ενιαίου ιδρύματος, ενώ στο ίδιο κλίμα μίλησαν οι κ.κ. Αλμπάνης και Τσίνας. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από το τμήμα  Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής.

Οι προετοιμασίες ήταν εργώδεις και έφτασαν μέχρι το γραφείο του υπουργού Παιδείας, ΄χωρίς να σημαίνει ότι όλα τα ζητήματα έχουν επιλυθεί.

Από σήμερα, τυπικά, το νέο ίδρυμα έχει τα εξής τμήματα και σχολές:

Φιλοσοφική (Γιάννενα)

Φιλολογικό

Ιστορικό-Αρχαιολογικό

Φιλοσοφίας

Πολυτεχνείο (Γιάννενα)

Μηχανικών Πληροφορικής και Η/Υ

Μηχανικών Επιστήμης Υλικών

Αρχιτεκτονική

Μηχανολόγων Μηχανικών *

Επιστημών Υγείας (Γιάννενα)

Ιατρική

Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών

Νοσηλευτικής

Λογοθεραπείας

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών

Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία*

Ψυχολογίας

Μετάφρασης και Διερμηνείας (*Ηγουμενίτσα)

Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών

Οικονομικό

Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Πρέβεζα)

Γεωπονική (Άρτα)

Τμήμα Γεωπονίας*

Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής

Μουσικών Σπουδών (Άρτα)

Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Άρτα)

Σχολή Καλών Τεχνών (Γιάννενα)

Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης

Σχολή Επιστημών της Αγωγής (Γιάννενα)

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης

Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών

Σε αριθμούς φοιτητών-τριών, το νέο ίδρυμα έχει (χωρίς τις φετινές πτυχειοδοτήσεις) πληθυσμό 34.458, συν 4.609 τους φετινούς εισακτέους-ες, σε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. Με λίγα λόγια, από σήμερα, το νέο πανεπιστημιακό ίδρυμα αριθμεί περίπου 39.000 φοιτητές και φοιτήτριες.

(τα τμήμα με αστερίσκο ή δεν λειτουργούν ακόμα ή έχουν παραπεμφθεί να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους με απόφαση συγκλήτου)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back