ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πασχόπουλος, μια επιτροπή και μια ομάδα εργασίας

Εικόνα του άρθρου Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πασχόπουλος, μια επιτροπή και μια ομάδα εργασίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2024, 14:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πνευματικό Κέντρο δεν υπάρχει πια με τον τρόπο που το ξέραμε επί τρεις δεκαετίες. Το προσωπικό και οι αρμοδιότητές έχουν περάσει στον Δήμο Ιωαννιτών, με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού να αναλαμβάνει τα ηνία του πολιτισμού στην πόλη.

Επικεφαλής αυτής της αποστολής είναι ο αντιδήμαρχος, γιατρός, πανεπιστημιακός καθηγητής και πρώην αντιπρύτανης, Μηνάς Πασχόπουλος. Στους πέντε αυτούς μήνες που έχουν περάσει, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού δεν έχει δείξει τις προθέσεις της όσον αφορά το πολιτιστικό αποτύπωμα που θέλει να αφήσει. Μπορεί να είναι νωρίς ακόμη…

Προς το παρόν, μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης από το προηγούμενο στο ισχύον καθεστώς, η δημοτική αρχή και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού φαίνεται ότι βρίσκονται ακόμα σε φάση… ανασύνταξης δυνάμεων.

Πριν από έναν μήνα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, με εισήγηση του κ. Πασχόπουλου, προχώρησε στη δημιουργία μιας επιτροπής πολιτισμού, αποτελούμενη από 15 άτομα, με πρόεδρο τον αντιδήμαρχο. Έργο της επιτροπής αυτής είναι η δημιουργία και ανάπτυξη πάσης μορφής πνευματικής, καλλιτεχνικής, εν γένει πολιτιστικής δραστηριότητας, όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση.

Η επιτροπή αυτή δεν είναι το μόνο πολιτιστικό σχήμα. Πριν από λίγες ημέρες, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας υπέγραψε απόφαση για τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας που θα γνωμοδοτεί, θα υποβοηθά, θα οργανώνει και θα διενεργεί δράσεις πολιτισμού, γραμμάτων και τεχνών. Μια ομάδα 16 ατόμων, με επικεφαλής τον κ. Πασχόπουλο.

Στη νέα αυτή επιτροπή-ομάδα εργασίας συμμετέχουν: ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Χρήστος Χαρίσης, ο δρ Φιλοσοφίας Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο μουσικός Νίκος Παπαδιώτης, η υψίφωνος Ελεάνα Βάσιου, ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Ανδρέας Βλαχόπουλος, η εκδότρια Τιτίκα Τζάλλα, ο μουσικός Γεράσιμος Λώλης, ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Επιστημών Αγωγής Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, η διοικητική υπάλληλος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ελένη Δερβένη, ο πολιτιστικός διαχειριστής Κωνσταντίνος Γρηγορίου, ο ελεύθερος επαγγελματίας Δημήτρης Ραπακούσης, η αρχαιολόγος Γεωργία Πλιάκου, ο ιστορικός Αργύρης Γιαννέλος, η δημοτική σύμβουλος Αλέκα Βακαλοπούλου και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου σε διπλωματία πόλεων και τουριστική ανάπτυξη Στέφανος Ζέρβας.

Οι καλές προθέσεις των συμμετεχόντων-συμμετεχουσών δεν μπορούν να αμφισβητηθούν (όλοι και όλες αμισθί). Υφίσταται όμως ένας προβληματισμός για το κατά πόσο λειτουργικά και αποδοτικά μπορεί να είναι αυτά τα πολυπληθή σχήματα, και αν φυσικά αυτά «γεμίζουν» για τους σωστούς λόγους. 

Είναι κάτι που θα φανεί. Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται μια σαφής πολιτική για το πώς νοείται ο πολιτισμός, ένα πολιτικό πλαίσιο για τις ιδέες, τα νοήματα και τις αισθητικές αντιλήψεις που επιδιώκονται, μια κατεύθυνση για την ενεργοποίηση της δημιουργικότητας και για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Σημειωτέον ότι το ίδιο μοτίβο ακολουθείται και στη Δημοτική Πινακοθήκη: Μια επιτροπή με 11 μέλη και μια ομάδα εργασίας με 8 μέλη. Και στα δύο αυτά σχήματα προεδρεύει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back