ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιωάννινα-Κακαβιά: Ο δρόμος με τις προσφυγές

Εικόνα του άρθρου Ιωάννινα-Κακαβιά: Ο δρόμος με τις προσφυγές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/06/2023, 21:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο οδικός άξονας «Ιωάννινα-Κακαβιά», με προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ, μπλέκει σε νέες περιπέτειες. Και η νέα διακήρυξη του διαγωνισμού βρέθηκε μπροστά σε προσφυγές, με την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να αναστέλλει την εξέλιξη της όλης διαδικασίας, μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της δικαστικής προσφυγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας naftemporiki.gr, η νέα προσφυγή θα εκδικαστεί στις 7 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών για το μεγάλο αυτό οδικό έργο, είχε οριστεί η 22η Ιουνίου.

Στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, την προσφυγή την έκαναν οι ίδιες εταιρίες που είχαν προσφύγει και την περασμένη φορά. Η Αρχή αποδέχτηκε με απόφασή της τον Απρίλιο το επιχείρημα των εταιριών (Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕ.ΝΑ.) ότι από τον διαγωνισμό αποκλείονται τεχνικές εταιρίες μικρότερου μεγέθους.

Το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να μην ασκήσει ένδικα μέσα κατά της απόφασης της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις. Μέσα σε σύντομο, ομολογουμένως, χρονικό διάστημα και υπό την πίεση των εθνικών εκλογών, το υπουργείο Υποδομών προχώρησε στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, στα μέσα Μαΐου.

Με τη νέα προδικαστική προσφυγή, οι τέσσερις κατασκευαστικές εταιρίες ζητούν την ακύρωση της διακήρυξης του διαγωνισμού εκφράζοντας σοβαρές ενστάσεις για κάποιους όρους. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι και η νέα διακήρυξη «περιλαμβάνει εσφαλμένη και δυσανάλογη μεθοδολογία προσμέτρησης της ελάσσονος εμπειρίας περισσότερων οικονομικών φορέων».

Ο οδικός άξονας «Ιωάννινα-Κακαβιά» φαίνεται ότι αναδεικνύεται σε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για το υπουργείο Υποδομών, το οποίο δυσκολεύεται στη συμμόρφωση με τους όρους των δημόσιων συμβάσεων. Εκ των πραγμάτων, μια νέα ακύρωση του διαγωνισμού θα οδηγήσει και σε άλλη, μεγαλύτερη καθυστέρηση. 

Η ιδιαιτερότητα του έργου αυτού, με τον υψηλό προϋπολογισμό, είναι ότι προβλέπεται να γίνει με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή» λόγω της μελετητικής ανωριμότητας που υπάρχει για το δεύτερο τμήμα Καλπάκι-Κακαβιά του οδικού άξονα. Σε εκκρεμότητα παραμένει δε και η ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο δρόμος «Ιωάννινα-Κακαβιά» μπορεί να αποτελέσει την επέκταση της Ιόνιας οδού αλλά δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της Ιόνιας οδού. Θα είναι τρίιχνος κι όχι τετράιχνος...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back