ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιωάννινα-Κακαβιά: Μειοδότης η ΑΒΑΞ

Εικόνα του άρθρου Ιωάννινα-Κακαβιά: Μειοδότης η ΑΒΑΞ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2023, 17:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Hμέρα υποβολής και ανοίγματος οικονομικών προσφορών η σημερινή για το οδικό έργο «Ιωάννινα-Κακαβιά», με προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ypodomes.com, η ΑΒΑΞ είναι η εταιρία που μειοδότησε στη διαγωνιστική διαδικασία με προσφορά έκπτωσης 17,50% για την κατασκευή του τρίιχνου (κι όχι τετράιχνου) δρόμου-συνέχειας της Ιόνιας οδού.

Μετά από έναν χρόνο προσπαθειών, το υπουργείο Υποδομών κατάφερε να φέρει εις πέρας τη διαγωνιστική διαδικασία. Ωστόσο, μέχρι την υπογραφή της σύμβασης, απαιτείται κι άλλος χρόνος.

Και βέβαια το μεγάλο ζητούμενο είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών, από το ΕΣΠΑ δηλαδή, στο οποίο το οδικό αυτό έργο δεν έχει ενταχθεί ακόμα.

Σημειωτέον ότι από το υπουργείο Υποδομών είχαν προβλεφθεί άλλα 92 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις, δίκτυα κοινής ωφέλειας και αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Αφορά δε δύο οδικά τμήματα: Ιωάννινα-Καλπάκι, 46,8 χλμ., με έξι ανισόπεδους κόμβους (Κοσμηράς, Ασβεστοχωρίου, Γραμμενοχωρίων, Ζίτσας, Πασσαρώνος, Καρυών και Καλπακίου), και Καλπάκι-Κακαβιά, μήκους 23,11 χλμ, το οποίο περιλαμβάνεται στην προαίρεση. Προαίρεση προβλέπεται και για τον έναν από τους έξι ανισόπεδους κόμβους, αυτόν της Πασσαρώνας (που αφορά την περιοχή της ΒΙΠΕ).

Σε επίπεδο προϋπολογισμού, από τα 310 εκατ. ευρώ, τα 66 εκατ. ευρώ αφορούν την προαίρεση του τμήματος «Καλπάκι-Κακαβιά» και τα 10 εκατ. ευρώ τον ανισόπεδο κόμβο Πασσαρώνος.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του οδικού έργου, από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, είναι 54 μήνες. Η ίδια προθεσμία υφίσταται και για τις προαιρέσεις (τις μελλοντικές συμβάσεις, δηλαδή), οι οποίες προβλέπεται πως μπορούν να ενεργοποιηθούν εντός 24 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Το δικαίωμα προαίρεσης ενεργοποιείται από τον αναθέτοντα φορέα, δηλαδή από το υπουργείο Υποδομών.  


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back