ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

It’s coming, it’s real

Εικόνα του άρθρου It’s coming, it’s real
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2019, 15:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Soundtrope ξεκινάει με εκκωφαντικό τρόπο σήμερα Κυριακή στην αίθουσα αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα στην Ακαδημία (20.30, εισιτήρια στο ταμείο 23 ευρώ).

Οι Swans είναι πρωτοπόροι της μουσικής. Ο Michael Gira είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης τους, καθώς αυτός έβαλε μπροστά την ιστορία πίσω, στο μακρινό 1982 και είναι ο πόλος αναφοράς σε όλες τις φάσεις τους, που μεταξύ μας, κυμαίνονται λίγο ανάλογα με τις ορέξεις του.

Ο Μάικλ Ρόλφε Τζίρα (ή Τζιρά) είναι Καλιφορνέζος και πολύ ζόρικος τύπος γενικά. Έχοντας περάσει ακόμα και από στάδια ανήλικης αναμόρφωσης, ήρθε στην Ευρώπη νεαρός, έζησε για ένα διάστημα στο Ισραήλ, επέστρεψε στην Καλιφόρνια όπου δούλεψε ως… φούρναρης για ένα διάστημα και κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’70 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη.

Εκεί βρήκε και τον βρήκαν οι Swans, αφού πρώτα κόλλησε κάμποσα ένσημα στην οικοδομή (όλα αυτά αληθεύουν).

Τα πρώτα βήματα της μπάντας ήταν τόσο industrial που κάνουν live των Einsturzende Neubauten  να μοιάζει με μουσική δωματίου. Στην πορεία ο ήχος του άλλαξε πολλές φορές, για να χαρακτηρίσει όμως κάθε στιγμή του μουσικού πειραματισμού στο μεγάλο καζάνι που λέγεται ροκενρόλ. Σημειωτέον ότι για ένα διάστημα συνοδοιπόρος στη μπάντα, ήταν ο Θέρστον Μουρ των Sonic Youth…

Από το Filth λοιπόν, μέχρι το εξαιρετικό Holy Money και από το My Father Will Guide me… που σηματοδότησε την επάνοδο των Swans, μέχρι το Glowing Man και το Leaving Meaning που έρχεται στις 25 ετούτου του μήνα, ο Τζίρα έχει συνδέσει το όνομά του με τις σημαντικότερες στιγμές της μουσικής.

Το live στην Ακαδημία θα είναι ακουστικό και μαζί του θα είναι ο Νόρμαν Γουέστμπεργκ, ένας από τους πιο παλιούς κιθαρίστες των Swans. Το live θα ανοίξει ο πολύ ενδιαφέρων Σείριος Σαββαΐδης.

Για να τα μαζέψουμε όλα αυτά σε μια πρόταση, πρόκειται για ένα μοναδικό live για τα δεδομένα των Ιωαννίνων, σχεδόν απίστευτο ότι συμβαίνει εδώ. Οπότε…

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back