Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βραδιά σκληρής ποίησης

Εικόνα του άρθρου Βραδιά σκληρής ποίησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/10/2019, 13:46
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

O Μάικλ Τζιρά, ένας αρκετά αυστηρός τύπος, έδωσε μια παράσταση για ένα ρόλο, το βράδυ της Κυριακής στην Ακαδημία, όπου έφτασε φορώντας τον ορισμό του «πλατύγυρου στέτσον», καουμπόικου καπέλου του.

Έτσι και αλλιώς η πρώτη βραδιά του Soundtrope, στην οποία ήρθε στα Γιάννενα ένας από τους βασικούς και διαχρονικούς εκπροσώπους ενός συγκεκριμένου κομματιού του ροκενρόλ, δεν προμηνυόταν «εύκολη».

Πώς άλλωστε θα μπορούσε να ήταν, όταν οι πιο «χαριτωμένες» στιγμές ήταν το Sunfucker και το «δεν σας βλέπω, αλλά είναι καλό να ξέρω ότι είστε εκεί» που είπε ο Τζιρά ξεκινώντας;

Για μια ώρα και κάτι, ο φυσικός ηγέτης των Swans, κόλλησε στον τοίχο το κοινό, με τη σκληρή του ποίηση, την επιβλητική φωνή και τη δευτερεύουσα παρουσία της ακουστικής του κιθάρας. Χώρεσε εκεί πολλές στιγμές των Swans, απογυμνωμένες όμως από τα στοιχεία που τις κάνουν πιο προσιτές και βάζοντας σε πρώτο πλάνο την ερμηνεία του. Ο Τζιρά, παλιός οικοδόμος άλλωστε, ενδέχεται να μπορεί να κατεδαφίσει κτίριο με τη φωνή του…

Πριν από αυτόν, ο Νόρμαν Γουέστμπεργκ (ο οποίος είναι επίσης μεγάλη μορφή), έπαιξε ένα ambient σετ με την κιθάρα και τα (κυρίως, delay) εφέ του, ζητώντας από τον κόσμο να… κάνει φασαρία. Μετά, κατέβηκε στο κοινό και είδε και αυτός από τα καθίσματα της αίθουσας Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα το live του «αφεντικού».

Εν ολίγοις, η πρώτη μέρα του Soundtrope περιλάμβανε το «σπάσιμο» των Swans στα εξ ων συνετέθησαν, σε μια υποβλητική κυρίως βραδιά, με πολύ προσωπικό ύφος και πολλές ιστορικές στιγμές, για τη μουσική των Ιωαννίνων και το κοινό της. Άλλωστε, πολλοί-ες είχαν «πρωταγωνιστήσει» σε επετειακές θεατρικές παραστάσεις με αμφίεση σουλιωτοπούλας ή Μάρκου Μπότσαρη, στην ίδια σκηνή, στα μαθητικά τους χρόνια. Εκεί από όπου την Κυριακή βράδυ άκουσαν τις διαφορετικές εκδοχές του Glowing man και άλλων κομματιών.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η εξαιρετική παρουσία του Σείριου Σαββαΐδη, που, όταν ξεπεράσεις την αμηχανία μαζί του, αντιλαμβάνεσαι ότι ακούς που πολύ πρόχειρα θα ερμηνευόταν ως «Velvet Underground με στίχους Poll», αλλά είναι κάτι ακόμα περισσότερο (και καλύτερο).

Το Soundtrope ξεκίνησε λοιπόν και επιβεβαίωσε ότι είναι η πιο σοβαρή μουσική φεστιβαλική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια και επίσης, ότι παραμένει πιστό σε ένα ύφος πειραματικό και ενίοτε δύσκολο, αλλά ουδέποτε αδιάφορο και περαστικό.

Επόμενη «σταση» είναι ο Ντρου μακ Ντάουαλ των Coil, σε μια βραδιά στο Πνευματικό Κέντρο την 1η Νοεμβρίου, όπου θα παρουσιάσει ολόκληρο το Time Machines της μπάντας. To live στο Πνευματικό Κέντρο θα ανοίξουν οι May Roosevelt με τις θερεμίνες της και οι Trans Neptunian Objects.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back