ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία-τράπεζες: Η Μελόνι υπερασπίζεται τη φορολόγηση. Μειώνει το ποσοστό

Εικόνα του άρθρου Ιταλία-τράπεζες: Η Μελόνι υπερασπίζεται τη φορολόγηση. Μειώνει το ποσοστό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2023, 22:33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υπερασπίστηκε την Τετάρτη την απόφαση να επιβληθεί αιφνιδιαστικός έκτακτος φόρος στα κέρδη των ιταλικών τραπεζών, αφού η κυβέρνηση μείωσε το σχέδιο μετά την πτώση της αγοράς.

Το υπουργείο Οικονομίας διευκρίνισε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι ο έκτακτος φόρος 40%, ένα εφάπαξ μέτρο που στοχεύει στα κέρδη από τα υψηλότερα επιτόκια των τραπεζών, δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού μιας εταιρείας και οι τράπεζες που έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια που προσφέρονται στους καταθέτες τους «δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο ως συνέπεια του κανόνα».

Ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ουγγαρία, έχουν θεσπίσει έκτακτους φόρους στις τράπεζες, οι αναλυτές δήλωσαν ότι η αρχική ανακοίνωση της Ιταλίας αργά τη Δευτέρα έπιασε την αγορά στον ύπνο, πλήττοντας την εμπιστοσύνη και αυξάνοντας τους φόβους για περαιτέρω μέτρα σε όλη την Ευρώπη.

Η κ. Μελόνι, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες να συμπεριφέρονται όσο το δυνατόν πιο σωστά, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, με την αδύναμη ανάπτυξη, τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων.

Η κυβέρνηση «έχει εγκρίνει διάφορα μέτρα, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η φορολόγηση των άδικων περιθωρίων κέρδους των τραπεζών», δήλωσε η Μελόνι σε ένα βίντεο στο Facebook, το πρώτο δημόσιο σχόλιό της μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Η δεξιά κυβέρνηση της Μελόνι είχε προβάλει την ιδέα ενός τραπεζικού φόρου, αλλά φάνηκε να έχει εγκαταλείψει το σχέδιο και η πραγματική απόφαση αποτέλεσε έκπληξη ακόμη και για τους υπουργούς που συμμετείχαν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας.

Η κίνηση ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ, στην οποία δεν παρέστησαν ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι και η Μελόνι.

Παρά τον εκνευρισμό της αγοράς, κυβερνητικά στελέχη υπερασπίστηκαν στο μέτρο σήμερα, κατηγορώντας τις τράπεζες ότι τσέπωσαν πάρα πολλά από τα κέρδη του τρέχοντος γύρου αυξήσεων των επιτοκίων.

«Ορισμένοι τραπεζίτες λυπούνται (γι' αυτό), αλλά μιλάμε για έναν κλάδο που αποκομίζει δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια κέρδη χωρίς να κουνάει το δαχτυλάκι του», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Υποδομών Ματέο Σαλβίνι στο δημόσιο ραδιόφωνο RAI.

«Η αναδιανομή ενός μικρού μέρους αυτών των κερδών είναι οικονομικά και κοινωνικά δικαιολογημένη», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να βοηθήσει τους κατόχους ενυπόθηκων δανείων καθώς και όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και μικρές συντάξεις.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back