ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ιταλία: Όταν στην Πομπηία ζωγράφιζαν πίτσες στους τοίχους

Εικόνα του άρθρου Ιταλία: Όταν στην Πομπηία ζωγράφιζαν πίτσες στους τοίχους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/06/2023, 00:07
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια τοιχογραφία 2.000 ετών που απεικονίζει έναν αρχαίο πρόγονο της ιταλικής πίτσας βρέθηκε στα ερείπια της αρχαίας Πομπηίας, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.  

Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι το επίπεδο ψωμί που απεικονίζεται στην τοιχογραφία, δίπλα σε ένα κύπελλο κρασιού, μπορεί να τρώγονταν με φρούτα όπως ρόδι ή χουρμάδες, ή να ήταν ντυμένο με μπαχαρικά και ένα είδος σάλτσας πέστο, πρόσθεσε το υπουργείο.

Όπως έδειξε μια πρώτη εικονογραφική ανάλυση αυτό που απεικονιζόταν στον τοίχο ενός αρχαίου σπιτιού θα μπορούσε να είναι ένας μακρινός πρόγονος του σύγχρονου πιάτου, που αναβαθμίστηκε σε στοιχείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το 2017 ως «η τέχνη του ναπολιτάνου σεφ πίτσας». 


Όπως εξηγούν οι αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, είναι δυνατόν να υποθέσουμε ότι δίπλα σε ένα κύπελλο κρασιού τοποθετημένο σε έναν ασημένιο δίσκο, απεικονίζεται μια επίπεδη focaccia που λειτουργεί ως στήριγμα για διάφορα φρούτα (που μπορεί να αναγνωριστεί ως ρόδι και ίσως μια χουρμαδιά), με μπαχαρικά και ίσως με ένα είδος πέστο, όπως υποδεικνύεται από κίτρινες και ώχρες κουκκίδες, πιθανώς καρυκεύματα. Επιπλέον, στον ίδιο δίσκο, δίπλα στους χουρμάδες και το ρόδι υπάρχουν αποξηραμένα φρούτα και μια γιρλάντα από κίτρινες φράουλες. 

Σύμφωνα με τους υπέυθυνους, η τοιχογραφία πιστεύεται ότι αναφέρεται στα «δώρα φιλοξενίας» που προσφέρονταν στους επισκέπτες εκείνη την εποχή, ακολουθώντας μια ελληνική παράδοση που χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο (3ος-1ος αιώνας π.Χ.).

Η τοιχογραφία αποκαλύφθηκε ανάμεσα σε έναν μισογκρεμισμένο τοίχο ενός σπιτιού που περιελάμβανε και ένα παράρτημα αρτοποιείου. Το υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε ότι το κτίριο είχε ανασκαφεί εν μέρει τον 19ο αιώνα και η ανασκαφή συνεχίστηκε τον Ιανουάριο. 

«Η Πομπηία δεν παύει ποτέ να εκπλήσσει. Είναι ένα φέρετρο που αποκαλύπτει πάντα νέους θησαυρούς» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο.

Φωτογραφίες: Parco Αrcheologico-di-Pompei



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back