ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η Μελόνι έχασε τη Σαρδηνία

Εικόνα του άρθρου Ιταλία: Η Μελόνι έχασε τη Σαρδηνία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2024, 21:41
ΚΟΣΜΟΣ

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι υπέστη την πρώτη σημαντική εκλογική ήττα από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Τρίτης, με το δεξιό συνασπισμό της να χάνει την εξουσία στο μεσογειακό νησί της Σαρδηνίας.

Η Αλεσάντρα Τόντε, μέλος του αριστερού Κινήματος 5 Αστέρων που υποστηρίχθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), κέρδισε το 45,4% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, επικρατώντας του Πάολο Τρούζου, υποψηφίου που επέλεξε η Μελόνι, ο οποίος έλαβε 45,0%.

Είναι η πρώτη φορά που η κεντροαριστερά κατάφερε να κερδίσει μια περιφέρεια από το 2015, δίνοντας ώθηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης ενόψει άλλων τεσσάρων περιφερειακών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το 2024 και των εθνικών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχουν οριστεί για τον Ιούνιο.

Ο συνασπισμός της πρωθυπουργού, συμπεριλαμβανομένων του κόμματός της Αδελφοί της Ιταλίας, της Λέγκας και της Forza Italia, κέρδισε και τις τέσσερις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν το 2023 και εξακολουθεί να ελέγχει 14 από τις 20 περιφέρειες της Ιταλίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο δεξιός συνασπισμός προηγείται επίσης σε εθνικό επίπεδο, αλλά η Λέγκα φαίνεται όλο και πιο εύθραυστη, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του ηγέτη της Ματέο Σαλβίνι.

Το κόμμα του κέρδισε μόλις το 3,7% των ψήφων στη Σαρδηνία έναντι 11,4% στην τελευταία περιφερειακή ψηφοφορία στο νησί το 2019.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back