ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η επόμενη μέρα μετά την παραίτηση Ρέντσι

Εικόνα του άρθρου Ιταλία: Η επόμενη μέρα μετά την παραίτηση Ρέντσι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/12/2016, 18:10
ΚΟΣΜΟΣ

ΜΕΤΑ την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Γερουσία με 173 «ναι» έναντι 108 «όχι», ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετέβη στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, όπου και υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του. Όπως έγραψε στο twitter πριν από τη μετάβασή του, «ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε. Στις 19.00 (τοπική ώρα) η επίσημη παραίτηση. Σας ευχαριστώ όλους και ζήτω η Ιταλία», έγραψε ο Ρέντσι. Ακολούθως συναντήθηκε με την κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος. 

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο 41χρονος παραιτηθείς πρωθυπουργός της Ιταλίας αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο επιλογές: είτε την πρόταση σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τεχνοκράτες, με τη συναίνεση και στήριξη όλων των κομμάτων, είτε πρόωρες εκλογές.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα έχει διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να καλυφθεί το κενό εξουσίας.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο αλλά και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά ζητούν άμεση προσφυγή στις κάλπες. Η κεντροδεξιά πάντως, θα προτιμούσε να οι εκλογές να καθυστερήσουν προκειμένου να ανασυνταχθεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere de la Sera τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια: 

Η πρώτη λύση θα είναι να διερευνήσει το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης «εθνικής ευθύνης» με τη συμμετοχή όλων, όπως ζητά το PD αλλά αυτό προϋποθέτει μια μεγάλης διάρκειας διαβούλευση και αυτή τη στιγμή φαντάζει δύσκολο. 

Η δεύτερη λύση θα ήταν να παραμείνει ο Ρέντσι ο ίδιος με μια φρέσκια εντολή ή να παραμείνει ως ότου βρεθεί άλλος όπως έγινε στο παρελθόν με τον Μόντι. 

Η τρίτη εκδοχή αφορά μια κυβέρνηση θεσμική με στήριξη κοινοβουλευτική που θα προέρχεται κυρίως από το πρώτο κόμμα στη Βουλή και θα έχει επικεφαλής είτε τον Παντόν, είτε τον Τζεντιλόνι, είτε τον Γκράσσο και βασικό στόχο να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση για τον νέο εκλογικό νόμο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back