Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι συζητούν για την επανεκκίνηση της Ευρώπης

Εικόνα του άρθρου Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι συζητούν για την επανεκκίνηση της Ευρώπης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/08/2016, 13:01
ΚΟΣΜΟΣ

Τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση συναντώνται σήμερα οι Άγγελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι μετά από πρόσκληση του τρίτου.

Σκοπός της συνάντησης, η οποία θα γίνει στο ιταλικό νησί Βεντοτένε τρεις εβδομάδες πριν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Μπρατισλάβα, είναι η «επανεκκίνηση» της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο εκφράζουν φόβους ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ίσως οδηγήσει σε προκήρυξη δημοψηφίσματος με το ίδιο ερώτημα και στην Ολλανδία, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης. «Ο στόχος της Δευτέρας είναι να επιδείξουμε την ενότητα των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης, όχι να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη λέσχη», ανέφερε μια διπλωματική πηγή, διευκρινίζοντας ότι βασικός στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας.

Η καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί να εδραιώσει «μια καλύτερη Ευρώπη» και όχι «περισσότερη Ευρώπη». Ο Ρέντσι, από την πλευρά του, θέλει η χώρα του να αποκτήσει ισχυρή φωνή και να έχει λόγο στο πώς θα διαμορφωθεί η ΕΕ μετά το Brexit, υποστήριξε η ίδια πηγή.

Ταυτόχρονα, η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση ενώ η καγκελάριος Μέρκελ ανησυχεί περισσότερο για το πώς θα διατηρηθεί η ακεραιότητα μιας Ένωσης των «27», μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. 

Η σημερινή ημέρα θα είναι για την καγκελάριο η αρχή μιας δύσκολης εβδομάδας καθώς τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψει σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και θα υποδεχτεί τους ηγέτες άλλων οκτώ στο Βερολίνο.

«Ο στόχος θα πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα η διατήρηση του στάτους κβο και η αποτροπή περαιτέρω αποσύνθεσης της ΕΕ των 27» είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο Ρέντσι επέλεξε το νησάκι Βεντοτένε λόγω της συμβολικής σημασίας του αφού δύο Ιταλοί διανοούμενοι που κρατούνταν εκεί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγραψαν ένα μανιφέστο ζητώντας την πολιτική ένωση της Ευρώπης. Ο ένας, ο Αλτιέρο Σπινέλι, είναι θαμμένος στο νησί και οι τρεις ηγέτες θα καταθέσουν στεφάνι στον τάφο του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back