Μετά το δραματικό διάγγελμα-προαναγγελία παραίτησης του Ματέο Ρέντσι, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις, αλλά και στις αγορές όπου διακυβεύεται η τύχη των ιταλικών ομολόγων και του «ασθενούς» τραπεζικού συστήματος.
Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ, τις αποφάσεις της οποίες αναμένουν οι επενδυτές, ενώ ήδη οι μετοχές των οκτώ ιταλικών τραπεζών που επιβαρύνονται με κόκκινα δάνεια 360 δισ. ευρώ, πωλούνται ως υψηλού ρίσκου επιβαρύνοντας την απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου, προς όφελος των γερμανικών.
Η Ιταλία είναι μια «ισχυρή χώρα» η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την περίοδο αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, μετά την επικράτηση του «όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Παραδεχόμενος ότι στην Ιταλία υπάρχει «πολιτική αστάθεια», όπως μαρτυρούν οι πολλές αλλαγές κυβερνήσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι από οικονομικής άποψης «η χώρα είναι εξαιρετικά σταθερή, είναι μια μεγάλη οικονομία, είναι μια χώρα πολύ προσηλωμένη στην Ευρώπη».
Βάσει του συντάγματος, ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα είναι αυτός που ορίζει τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Επικρατέστερα σενάρια είναι η παραμονή του Ρέντσι μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2017, ή αντικατάσταση του από υπηρεσιακό πρωθυπουργό, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.
Πολλά ονόματα κυκλοφορούν στο πλαίσιο του σεναρίου αυτού: του υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.
Η κυβέρνηση αυτή αναμένεται να αναλάβει την κατάρτιση και την υιοθέτηση του προϋπολογισμού του 2017 και την τροποποίηση του εκλογικού νόμου εν όψει πρόωρων εκλογών.
Όμως θα μπορούσε επίσης να ασκήσει εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που ζητά να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατό.
Εναλλακτικό σενάριο είναι η άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου, και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο, όπως αξιώνει «Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων», το οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή σε περίπτωση εκλογών με το ισχύον πλειοψηφικό σύστημα.