ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Φορολογεί με 40% τις τράπεζες για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Εικόνα του άρθρου Ιταλία: Φορολογεί με 40% τις τράπεζες για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/08/2023, 13:39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ιταλία ενέκρινε την επιβολή έκτακτου φόρου 40% στις τράπεζες για το 2023 και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να βοηθήσει τους κατόχους ενυπόθηκων δανείων και να μειώσει τους φόρους, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, σε μια κίνηση που προκάλεσε πτώση των τραπεζικών μετοχών.

«Αρκεί να δει κανείς τα κέρδη των τραπεζών κατά το πρώτο εξάμηνο ... για να συνειδητοποιήσει ότι δεν μιλάμε για μερικά εκατομμύρια, αλλά ... για δισεκατομμύρια», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Υποδομών Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

Η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία τρίμηνα, καθώς το κόστος των δανείων εκτινάχθηκε, ενώ οι τράπεζες κατάφεραν να αποφύγουν να πληρώσουν περισσότερα για τις καταθέσεις.

«Αν (είναι αλήθεια ότι) η επιβάρυνση που απορρέει από το κόστος του χρήματος έχει ... διπλασιαστεί για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αυτό που λαμβάνουν οι κάτοχοι τρεχούμενων λογαριασμών σίγουρα δεν έχει διπλασιαστεί» είπε ο Σαλβίνι, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων που εφαρμόζονται στα δάνεια και στις καταθέσεις.

Η Ιταλία θα φορολογήσει το 40% του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών, ένα μέτρο του εισοδήματος που αντλούν οι τράπεζες από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων.

Η Bank of America εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εισπράξει 2-3 δισ. ευρώ από τον φόρο, ο οποίος θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη των τραπεζών κατά 2%-9%.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back