ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ιστορική διαρροή δεδομένων 26 δισ. αρχείων

Εικόνα του άρθρου Ιστορική διαρροή δεδομένων 26 δισ. αρχείων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2024, 13:33
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ερευνητές ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει ότι ανακαλύφθηκε μια βάση δεδομένων που περιέχει όχι λιγότερο από 26 δισεκατομμύρια αρχεία δεδομένων που διέρρευσαν. Η υπερμεγέθης διαρροή δεδομένων, ή η μητέρα όλων των παραβιάσεων, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές των Security Discovery και CyberNews, η πρόσφατα ανακαλυφθείσα βάση δεδομένων με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει φτάνει τα 12 terabytes σε μέγεθος και αξίζει τον τίτλο MOAB (Mother of all Breaches).

«Οι δράστες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα συγκεντρωμένα δεδομένα για ένα ευρύ φάσμα επιθέσεων, όπως κλοπή ταυτότητας, εξελιγμένα συστήματα phishing, στοχευμένες κυβερνοεπιθέσεις και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε προσωπικούς και ευαίσθητους λογαριασμούς», ισχυρίζονται.

Εκτός από τα δεδομένα από τον κινεζικό γίγαντα μηνυμάτων Tencent και το Weibo των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε αυτή τη βάση δεδομένων υπάρχουν επίσης αρχεία από χρήστες πλατφορμών και υπηρεσιών όπως το Twitter, το Dropbox, το LinkedIn, την Adobe, το Canva και το Telegram. Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι μπορούν να βρεθούν αρχεία από μια σειρά αμερικανικών και άλλων κυβερνητικών οργανισμών.

Αν υπάρχουν καλά νέα σε μια τέτοια ανακάλυψη, είναι ότι ελάχιστα από αυτά φαίνεται να είναι νέα δεδομένα. Αντίθετα, λένε οι ερευνητές, πρόκειται περισσότερο για συγκεντρωμένα αρχεία από χιλιάδες προηγούμενες παραβιάσεις και διαρροές δεδομένων. Επιπλέον, υπάρχει αναμφίβολα μεγάλος αριθμός διπλών εγγραφών δεδομένων σε αυτή τη συλλογή. Η συμπερίληψη συνδυασμών ονομάτων χρήστη και κωδικών πρόσβασης σημαίνει, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να αποτελεί λόγο ανησυχίας.

«Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τι μπορούν να επιτύχουν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου με τόσο περιορισμένες πληροφορίες», λέει ο Jake Moore, παγκόσμιος σύμβουλος κυβερνοασφάλειας της ESET. «Τα θύματα πρέπει να έχουν επίγνωση των συνεπειών των κλεμμένων κωδικών πρόσβασης και να κάνουν τις απαραίτητες ενημερώσεις ασφαλείας ως απάντηση», συνεχίζει ο Moore, «αυτό περιλαμβάνει την αλλαγή των κωδικών πρόσβασης, την επαγρύπνηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος μετά την παραβίαση και τη διασφάλιση ότι όλοι οι λογαριασμοί, είτε έχουν επηρεαστεί είτε όχι, είναι εξοπλισμένοι με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων».

Με πληροφορίες από Forbes

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back