ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ISS-NASA: Η επιστροφή των αστροναυτών

Εικόνα του άρθρου ISS-NASA: Η επιστροφή των αστροναυτών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2023, 22:36
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Αμερικανός αστροναύτης Φρανκ Ρούμπιο, ο οποίος έσπασε το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη συνεχή διαστημική πτήση από Αμερικανό, και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες προσγειώθηκαν στη στέπα του Καζακστάν την Τετάρτη μετά από περισσότερο από ένα χρόνο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η κάψουλα Soyuz MS-23 αποκολλήθηκε από τον ISS ένα λεπτό νωρίτερα από το προγραμματισμένο και χρειάστηκε περίπου τρεισήμισι ώρες για να φτάσει στη Γη, προσγειούμενη νοτιοανατολικά της πόλης Zhezqazghan.

«Είναι ωραίο να επιστρέφουμε σπίτι», είπε ο Ρούμπιο, 47 ετών, χαμογελώντας μετά την προσγείωση με τους Ρώσους κοσμοναύτες Σεργκέι Προκόπγιεφ, 48 ετών, και Ντμίτρι Πέτελιν, 40 ετών.

Ερωτηθείς πώς ήταν οι σύντροφοί του στο πλήρωμα, ο Ρούμπιο είπε: «Φανταστικά, ναι, όλοι τα πήγαν πολύ καλά».

Στον Ρούμπιο δόθηκε μια ρωσική κούκλα ματριόσκα, ενώ ο Προκόπγιεφ απεικονίζεται χαμογελαστός δίπλα στην κάψουλα και κρατώντας ένα καρπούζι που ζήτησε κατά την προσγείωση. Όταν τον ρώτησαν τι έφερε από το διάστημα, είπε: «Μια καλή διάθεση».

Ο ρωσικός έλεγχος αποστολής στο Star City έξω από τη Μόσχα δήλωσε ότι το πλήρωμα αισθάνεται καλά μετά από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο στον ISS.

Οι τρεις άνδρες άργησαν έξι μήνες να επιστρέψουν, επειδή το αρχικό τους διαστημόπλοιο παρουσίασε διαρροή και έπρεπε να σταλεί ένα άλλο για να τους επιστρέψει. Αυτό τους έδωσε μια απροσδόκητα παρατεταμένη αποστολή 371 ημερών σε τροχιά.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Ρούμπιο ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ της NASA των 355 συνεχόμενων ημερών στο διάστημα που είχε σημειώσει ο συνταξιοδοτημένος πλέον Αμερικανός αστροναύτης Μαρκ Βάντε Χέι. Ο Ρούμπιο είναι επίσης ο πρώτος Αμερικανός που πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο στο διάστημα.

Αν και ο Ρούμπιο έσπασε το αμερικανικό ρεκόρ, αυτός και οι Ρώσοι συνάδελφοί του απέχουν πολύ από το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει ο Ρώσος Βαλέρι Πολυάκοφ, ο οποίος πέρασε 437 συνεχόμενες ημέρες και 18 ώρες κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στο διαστημικό σταθμό Mir μεταξύ Ιανουαρίου 1994 και Μαρτίου 1995. Ο Πολυάκοφ πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ηλικία 80 ετών.

Η Roscosmos δήλωσε ότι ο Προκόπγιεφ είχε περάσει συνολικά περισσότερες από 567 ημέρες στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων ταξιδιών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back