ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ συνδέει τη βοήθεια στη Γάζα με την απελευθέρωση των ομήρων

Εικόνα του άρθρου Το Ισραήλ συνδέει τη βοήθεια στη Γάζα με την απελευθέρωση των ομήρων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2023, 00:46
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα θα άρει την πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας για βοήθεια ή εκκενώσεις μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, καθώς η Ουάσινγκτον το προέτρεψε να προστατεύσει τους αμάχους και ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποίησε για ανθρωπιστική καταστροφή στον θύλακα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, που έφτασε στο Τελ Αβίβ σε ταξίδι αλληλεγγύης, δήλωσε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Αμερική θα είναι πάντα στο πλευρό του Ισραήλ και θα παρέχει βοήθεια σε θέματα ασφαλείας, αλλά κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση «ακόμη και όταν είναι δύσκολο».

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξοντώσει τη Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τη φονικότερη επίθεση εναντίον αμάχων στην ιστορία του Ισραήλ, το Σάββατο.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Ερζί Χαλέβι, δήλωσε ότι θα αντληθούν διδάγματα από τις αποτυχίες ασφαλείας γύρω από τη Γάζα που επέτρεψαν την επίθεση.

«Οι IDF είναι υπεύθυνοι για την υπεράσπιση της χώρας και των πολιτών της και το πρωί του Σαββάτου, στην περιοχή γύρω από τη Γάζα, δεν ανταποκριθήκαμε στο καθήκον μας», είπε.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan δήλωσε ότι ο αριθμός των Ισραηλινών νεκρών αυξήθηκε σε περισσότερους από 1.300. Οι περισσότεροι ήταν πολίτες που πυροβολήθηκαν στα σπίτια τους, στους δρόμους ή σε ένα πάρτι χορού. Δεκάδες Ισραηλινοί και ξένοι όμηροι μεταφέρθηκαν πίσω στη Γάζα- το Ισραήλ λέει ότι έχει ταυτοποιήσει 97 από αυτούς.

Το Ισραήλ έχει απαντήσει μέχρι στιγμής θέτοντας τη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, υπό πλήρη πολιορκία και εξαπολύοντας μακράν την ισχυρότερη εκστρατεία βομβαρδισμών στην 75χρονη ιστορία της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, καταστρέφοντας ολόκληρες γειτονιές. Οι αρχές της Γάζας δήλωσαν ότι περισσότεροι από 1.400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 6.000 έχουν τραυματιστεί.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι τα καύσιμα που τροφοδοτούν τις γεννήτριες έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία της Γάζας θα μπορούσαν να εξαντληθούν εντός ωρών.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στην πολιορκία χωρίς ελευθερία για τους Ισραηλινούς ομήρους.

«Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα σηκωθεί, κανένας κρουνός νερού δεν θα ανοίξει και κανένα φορτηγό με καύσιμα δεν θα εισέλθει μέχρι να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί όμηροι στην πατρίδα τους. Και κανείς δεν πρέπει να μας κάνει κήρυγμα ηθικής», ανέφερε ο Κατζ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η Αίγυπτος, η οποία διαθέτει ένα μόνο συνοριακό πέρασμα με τη Γάζα, δήλωσε ότι προσπαθεί να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας εκεί.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back