ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ επιταχύνει την επέκταση των οικισμών στη Δυτική Όχθη

Εικόνα του άρθρου Το Ισραήλ επιταχύνει την επέκταση των οικισμών στη Δυτική Όχθη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2024, 21:16
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ ενέκρινε τη μεγαλύτερη απαλλοτρίωση γης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εδώ και τρεις δεκαετίες, δήλωσε την Τετάρτη η ισραηλινή ΜΚΟ Peace Now, μια κίνηση που είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ήδη αυξημένες εντάσεις που συνδέονται με τον πόλεμο στη Γάζα.

Η επιθετική επέκταση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη αντανακλά την ισχυρή επιρροή της κοινότητας των εποίκων στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πιο θρησκευόμενου και εθνικιστή στην ιστορία της χώρας. 

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, έποικος και ο ίδιος, έχει εντείνει την πολιτική της επέκτασης, καταλαμβάνοντας νέες εξουσίες για την ανάπτυξη των οικισμών και λέγοντας ότι σκοπεύει να εδραιώσει την κυριαρχία του Ισραήλ στην περιοχή και να αποτρέψει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Οι αρχές ενέκριναν πρόσφατα την οικειοποίηση 12,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με αντίγραφο της διαταγής που περιήλθε στην κατοχή του Associated Press. Τα στοιχεία της ομάδας παρακολούθησης Peace Now δείχνουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη απαλλοτρίωση που έχει εγκριθεί από τις συμφωνίες του Όσλο του 1993, στην αρχή της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι παρατηρητές εποικισμών δήλωσαν ότι η κατάληψη συνδέει ισραηλινούς οικισμούς κατά μήκος ενός βασικού διαδρόμου που συνορεύει με την Ιορδανία, μια κίνηση που, όπως είπαν, υπονομεύει την προοπτική ενός συνεχούς παλαιστινιακού κράτους.

Βρίσκεται σε μια περιοχή της Δυτικής Όχθης όπου, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, η βία των εποίκων εκτόπιζε κοινότητες Παλαιστινίων. 

Η κατάληψη, η οποία εγκρίθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα αλλά δημοσιοποιήθηκε μόλις την Τετάρτη, έρχεται μετά την κατάληψη 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης στη Δυτική Όχθη τον Μάρτιο και 2,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων τον Φεβρουάριο.

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την επέκταση των εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως το κύριο εμπόδιο σε οποιαδήποτε διαρκή ειρηνευτική συμφωνία, εμποδίζοντας κάθε δυνατότητα για ένα συνεκτικό κράτος. Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί τους εποικισμούς παράνομους ή αθέμιτους.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή, εδάφη που οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν για ένα μελλοντικό κράτος. Η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί τη Δυτική Όχθη ως την ιστορική και θρησκευτική καρδιά του εβραϊκού λαού και αντιτίθεται στην παλαιστινιακή κρατική οντότητα.

Το Ισραήλ έχει χτίσει πολύ περισσότερους από 100 οικισμούς σε όλη τη Δυτική Όχθη, ορισμένοι από τους οποίους μοιάζουν με πλήρως ανεπτυγμένα προάστια ή μικρές πόλεις. Στους οικισμούς αυτούς ζουν πάνω από 500.000 Εβραίοι έποικοι που έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα.

Τα 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη ζουν κάτω από φαινομενικά ατελείωτη ισραηλινή στρατιωτική κυριαρχία. Η Παλαιστινιακή Αρχή διοικεί θύλακες διάσπαρτους σε όλη την επικράτεια, αλλά απαγορεύεται να λειτουργεί στο 60% της Δυτικής Όχθης, που περιλαμβάνει τους οικισμούς καθώς και περιοχές με πληθυσμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επισημάνει την κυριαρχία του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη κατηγορώντας το για το διεθνές έγκλημα του απαρτχάιντ, ισχυρισμούς που το Ισραήλ απορρίπτει ως επίθεση στη νομιμότητά του.

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: Peace Now

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3