δεη πισω tc1
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ανακάλεσε την απόφασή του για το Associated Press

Εικόνα του άρθρου Ισραήλ: Ανακάλεσε την απόφασή του για το Associated Press
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2024, 09:52
ΚΟΣΜΟΣ

Οι σφοδρές αντιδράσεις ανάγκασαν το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφασή του να κατασχέσει τον εξοπλισμό του Associated Press, μια απόφαση που ήρθε μετά τις πιέσεις της Ουάσινγκτον για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι ανέφερε σε δήλωσή του ότι διέταξε τους αξιωματούχους να ακυρώσουν την αρχική απόφαση και να επιστρέψουν τον κατασχεθέντα εξοπλισμό, εν αναμονή της απόφασης του υπουργείου Άμυνας, το οποίο, όπως είπε, επιθυμεί να εξετάσει το θέμα.

Το ισραηλινό υπουργείο Επικοινωνιών είχε κατηγορήσει νωρίτερα το AP ότι παραβίασε το νόμο παρέχοντας ζωντανή μετάδοση στο Al Jazeera, το οποίο έθεσε υπό προσωρινή απαγόρευση νωρίτερα αυτό το μήνα, κατηγορώντας το ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Το πρακτορείο δήλωσε ότι διατάχθηκε να διακόψη μια ζωντανή μετάδοση που έδειχνε θέα στη Γάζα από την ισραηλινή πόλη Σντερότ, λέγοντας ότι αυτό δεν βασίστηκε στο περιεχόμενο αλλά "σε καταχρηστική χρήση από την ισραηλινή κυβέρνηση του νέου νόμου της χώρας για τους ξένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς".

Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται απευθείας με το Ισραήλ για να ζητήσει να ανακληθεί η κατάσχεση του εξοπλισμού τηλεοπτικού συνεργείου του Associated Press.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Καρίν Ζαν-Πιέρ χαρακτήρισε «προφανώς ανησυχητικό» το γεγονός ότι το Ισραήλ έκοψε την απευθείας μετάδοση εικόνας του AP για τη Γάζα και ότι εξετάζει το θέμα αυτό, τονίζοντας πως ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι έχουν την ικανότητα και το δικαίωμα να κάνουν τη δουλειά τους.

Για τον ΟΗΕ, το γεγονός ότι το Ισραήλ έκοψε την απευθείας μετάδοση εικόνας του Associated Press για τη Γάζα είναι «αρκετά σοκαριστικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ειλικρινά, είναι αρκετά σοκαριστικό. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους. Το Associated Press θα πρέπει να επιτρέπεται να κάνει ελεύθερα τη δουλειά του και χωρίς παρενόχληση», τόνισε ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) χαρακτήρισαν «αδιάντροπη λογοκρισία» την απόφαση των ισραηλινών αρχών να αναστείλουν την απευθείας μετάδοση του Associated Press (AP) για τη Λωρίδα της Γάζας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3