ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Υπό τον φόβο της ακροδεξιάς συγκυβέρνησης

Εικόνα του άρθρου Ισπανία: Υπό τον φόβο της ακροδεξιάς συγκυβέρνησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2023, 15:50
ΚΟΣΜΟΣ

Οι εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία προκαλούν πολιτικές αναταράξεις πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες, αφού η πιο πιθανή κυβέρνηση που θα προκύψει -προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές- θα είναι ένας συνασπισμός που θα περιλαμβάνει ένα ακροδεξιό κόμμα, για πρώτη φορά στην Ισπανία μετά το θάνατο του φασίστα δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο το 1975.

Παρόλο που το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων και ο ηγέτης του, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, αναδείχθηκε νικητής-έκπληξη σε μια αντιπαράθεση με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, την περασμένη εβδομάδα, η εκστρατεία του PP είχε μια κακή πορεία τις τελευταίες ημέρες.

Ο Φεϊχόο, ο οποίος είχε ήδη βρεθεί σε δύσκολη θέση αφού οι ισχυρισμοί του σχετικά με το ιστορικό του PP όσον αφορά τις συντάξεις αποδείχθηκαν αναληθείς, στη συνέχεια έκανε μια προφανή αναφορά στο μακιγιάζ της αναπληρώτριας πρωθυπουργού και υπουργού Εργασίας της Ισπανίας, Yolanda Díaz, η οποία επικρίθηκε για το σεξιστικό της ύφος.

Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν από τον Σάντσεθ, αφού το κυβερνών ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και οι μικρότεροι εταίροι του στη συμμαχία Ενωμένοι Μπορούμε (Unidas Podemos) τα πήγαν πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το PP, το οποίο κυβέρνησε για τελευταία φορά μεταξύ 2011 και 2018, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους, αλλά προβλέπεται ότι θα υπολείπεται της πλειοψηφίας των 176 εδρών που απαιτείται στο ισπανικό Κογκρέσο των 350 εδρών. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του PP είναι πιθανό να χρειαστεί την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox, το οποίο είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Κογκρέσο και με το οποίο το PP έχει ήδη σχηματίσει περιφερειακές κυβερνήσεις συνασπισμού.

Ο Σάντσεθ προσπάθησε να παρουσιάσει την ψηφοφορία της Κυριακής ως μια αναμέτρηση μεταξύ των δυνάμεων της προόδου και των δυνάμεων του αντιδραστικού συντηρητισμού, ισχυριζόμενος ότι μόνο το PSOE και οι σύμμαχοί του στη νέα, αριστερή συμμαχία Sumar της Γιολάντα Ντίας, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Podemos, μπορούν να παραδώσουν και να υπερασπιστούν μια προοδευτική ατζέντα.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης το PP ότι νομιμοποιεί την άρνηση του Vox για την κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον άνθρωπο και την έμφυλη βία, κάνοντας συμφωνίες με το ακροδεξιό κόμμα.

Mε πληροφορίες από BBC, The Guardian




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back