ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: «Τρικλοποδιές» στο δημοψήφισμα της Καταλονίας

Εικόνα του άρθρου Ισπανία: «Τρικλοποδιές» στο δημοψήφισμα της Καταλονίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2017, 15:35
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισπανικές αρχές κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουν το δημοψήφισμα στην Καταλονία. Τελευταίο κρούσμα η κατάσχεση προωθητικού υλικού και συγκεκριμένα 1,3 εκατομμυρίων φυλλαδίων και αφισών των υποστηρικτών του.

Πάντως οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας συνεχίζουν στη Βαρκελώνη την εκστρατεία τους για το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Μαδρίτη με την υποστήριξη των Podemos.

Η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα παράνομο. Από την 6η Σεπτεμβρίου, οπότε προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, η ισπανική κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη έχουν δραστηριοποιηθεί σε όλα τα μέτωπα για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ή τουλάχιστον για να την απαξιώσουν.

Η στρατηγική της Μαδρίτης αφορά κατ΄ αρχάς τους διοργανωτές - δημοτικές και περιφερειακές αρχές - στις οποίες η ισπανική Δικαιοσύνη έχει γνωστοποιήσει ότι απειλούνται με δικαστικές διώξεις.

Το περασμένο Σάββατο με συνθήματα «Εμείς θα ψηφίσουμε» και «Ανεξαρτησία», περισσότεροι από 700 δήμαρχοι της Καταλονίας, κατέστησαν σαφές στη Βαρκελώνη την απόφασή τους να οργανώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, παρά τις δικαστικές διώξεις σε βάρος τους.

Οι δήμαρχοι που είχαν συγκεντρωθεί στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης έψαλλαν τον καταλανικό ύμνο ενώ πλήθος διαδηλωτών, απ' έξω, τους ενθάρρυνε φωνάζοντας «Είμαστε μαζί σας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back