ΚΟΣΜΟΣ

​Ισπανία: Νίκη Ραχόι χωρίς αυτοδυναμία

Εικόνα του άρθρου ​Ισπανία: Νίκη Ραχόι χωρίς αυτοδυναμία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2016, 03:31
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη ανατροπή των Exit Polls, αλλά και των δημοσκοπήσεων όλων αυτών των μηνών που έδειχναν τους Podemos να βρίσκονται στη 2η θέση έφερε τελικά το αποτέλεσμα της ισπανικής κάλπης. 

Με καταμετρημένο το 94% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας το Λαϊκό Κόμμα παίρνει 32,93% (137 έδρες), δεύτεροι έρχονται οι Σοσιαλιστές με 22,79% (85 έδρες), τρίτοι οι Unidos Podemos με 21,14% (71 έδρες) και τέταρτοι οι Ciudadanos με 12,94% (32 έδρες).

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί πως το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, αν και άνετα πρώτο, πάλι δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται 176 έδρες στο κοινοβούλιο των 350 εδρών. 

Έτσι η επόμενη ημέρα της κάλπης στην Ισπανία οδηγεί και πάλι σε διερευνητικές επαφές για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Να σημειωθεί ότι μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου και για 6 μήνες οι Ισπανοί δεν μπορούσαν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση! Κανένας δεν ήθελε τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης του συντηρητικού κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο κατηγορείται σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς, ενώ οι Σοσιαλιστές και το Podemos δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία και τις πρώτες αναλύσεις, φαίνεται πως -ελέω και Brexit- υπήρξε στροφή των Ισπανών ψηφοφόρων στο να υποστηρίξουν τα δύο παραδοσιακά κόμματα, το συντηρητικό και το σοσιαλιστικό.

Η προσέλευση, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, ανέρχεται στο 51,2%, ένα ποσοστό που θεωρείται ρεκόρ αποχής στα χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας

Το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας ήταν 51,17% στις 19.00 (ώρα Ελλάδας), περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3