Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Αδιέξοδο στην Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές λένε «όχι» στον Ραχόι

Εικόνα του άρθρου Αδιέξοδο στην Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές λένε «όχι» στον Ραχόι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2016, 17:35
ΚΟΣΜΟΣ

Την απόφαση να καταψηφίσει τον Μαριάνο Ραχόι για την θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας ανακοίνωσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέτρο Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ μιλώντας στα κομματικά όργανα του σοσιαλιστικού κόμματος τόνισε ότι είναι πολύ περήφανος με το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Ιουνίου.

«Οι Ισπανοί μας έχουν τοποθετήσει στην αντιπολίτευση και αυτό δεν μπορεί να είναι η λύση για το Λαϊκό Κόμμα. Είναι ξεκάθαρο. Κοιτούν και για άλλους συμμάχους. Δεσμευόμαστε να ενώσουμε όλους του Ισπανούς πολίτες ώστε να κάνουμε μία πραγματική αλλαγή την οποία χρειάζονται οι πολίτες από μία δίκαιη και δημοκρατική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση,» δήλωσε ο Σάντσεθ.

Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας παραμένουν αδιέξοδες.

Η μη συναίνεση των Σοσιαλιστών σε μια κυβέρνηση συνεργασίας αναγκάζει τον Μ. Ραχόι να διερευνήσει τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης  με το κόμμα Ciudadanos, που κατέλαβε την τέταρτη θέση στις πρόσφατες εκλογές, που πρέπει είτε να τον στηρίξουν είτε να απέχουν από την ψηφοφορία στην Βουλή, ώστε ο Μ. Ραχόι να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος μετά την τοποθέτηση του Ηγέτη των Σοσιαλιστών, υποστήριξε πως «θα ήταν βλακώδης η διεξαγωγή νέων εκλογών». 

Βασικός στόχος του Μ. Ραχόι είναι ο άμεσος σχηματισμός κυβέρνησης ειδικά σε μια περίοδο που οι πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις για την είναι τεράστιες τόσο σε ότι αφορά στην προσπάθεια της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας όσο και για την επίλυση της κρίσης στις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες.

Να θυμίσουμε ότι στις πρόσφατες εκλογές το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο λαμβάνοντας συνολικά 137 έδρες, χωρίς να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξέλεξε 85 βουλευτές και αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη. Ο συνασπισμός Unidos Podemos έλαβε 71 έδρες και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos 32 έδρες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back