ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: To μπλοκ δεξιάς-ακροδεξιάς ηττήθηκε

Εικόνα του άρθρου Ισπανία: To μπλοκ δεξιάς-ακροδεξιάς ηττήθηκε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/07/2023, 11:24
ΚΟΣΜΟΣ

Μόλις πριν από μια εβδομάδα, το Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας ονειρευόταν 168 έδρες και μια σαρωτική νίκη που θα του επέτρεπε να κυβερνήσει μόνο του τη χώρα, χωρίς να χρειάζεται το ακροδεξιό Vox. Αλλά μια πολύ μεγαλύτερη αντίσταση από την Αριστερά από ό,τι αναμενόταν, με ένα Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) που παρά τις αντιξοότητες ξεπέρασε κατά πολύ τα αποτελέσματα του 2019, άφησε τον ηγέτη του PP, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, με μια τόσο οριακή νίκη που όχι μόνο δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνος του -δεν θα μπορέσει καν να επιτύχει επαρκή πλειοψηφία με το Vox.

Το αποτέλεσμα από άποψη ψήφων είναι ακόμη πιο εκπληκτικό από αυτό που αντικατοπτρίζεται στις έδρες: το PP κερδίζει τις εκλογές με λιγότερες από 300.000 ψήφους. Πρόκειται για μια νίκη, αλλά μικρή, που μοιάζει πολύ με εκείνη του Χοσέ Μαρία Αθνάρ το 1996, η οποία αφήνει μια πολύ άσχημη γεύση στο στόμα της ηγεσίας του PP, η οποία δεν αμφέβαλλε ποτέ ότι θα επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία με το Vox.

Τα αποτελέσματα είναι τόσο οριακά που αφήνουν τα πάντα στον αέρα. Το κοινοβούλιο που θα προκύψει από την ψηφοφορία της Κυριακής θα μπορούσε να επιτρέψει στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ (φωτογραφία), του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), να επαναλάβει την πλειοψηφία του, αν και γι' αυτό θα χρειαζόταν την αποχή του Junts, του καταλανικού κόμματος υπέρ της ανεξαρτησίας. Το αποτέλεσμα καθιστά επίσης πολύ δύσκολο για τον Φεϊχόο να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, εκτός εάν υπάρξουν αλλαγές στις αρχικές θέσεις βασικών παραγόντων, όπως το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV).

Οι διαπραγματεύσεις των δύο μπλοκ για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν μετά τη σύγκληση του νέου κοινοβουλίου στις 17 Αυγούστου. Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ' θα καλέσει τον ηγέτη του PP, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την πρωθυπουργία. Σε μια παρόμοια κατάσταση το 2015, ο ηγέτης του PP Μαριάνο Ραχόι αρνήθηκε την πρόσκληση του βασιλιά, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να συγκεντρώσει την υποστήριξη.

Εάν ο Φεϊχόο αρνηθεί, ο βασιλιάς μπορεί να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ με το ίδιο αίτημα. Ο νόμος δεν ορίζει προθεσμία για τη διαδικασία, αλλά αν κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία εντός δύο μηνών από την πρώτη ψηφοφορία για τον πρωθυπουργό, πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Με πληροφορίες από El PAIS, The Guardian

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back