ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ένα βήμα πιο κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης ο Πέδρο Σάντσεθ

Εικόνα του άρθρου Ισπανία: Ένα βήμα πιο κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης ο Πέδρο Σάντσεθ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/08/2023, 00:10
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ελπίδες του Πέδρο Σάντσεθ να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία ως πρωθυπουργός της Ισπανίας ενισχύθηκαν αφού το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) εξασφάλισε την υποστήριξη των Καταλανών εθνικιστών για να το βοηθήσει να κερδίσει την πρώτη σημαντική κοινοβουλευτική ψηφοφορία μετά τις άγονες βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα.

Παρόλο που ηττήθηκε οριακά από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) στις εκλογές, το PSOE τα πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο και έχει το προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του όταν πρόκειται να συνάψει συμμαχίες για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.

Το πρωί της Πέμπτης, οι βουλευτές συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 23ης Ιουλίου για να εκλέξουν νέο πρόεδρο του Κογκρέσου. Η Φρανσίνα Αρμενγκόλ, η πρώην περιφερειακή πρόεδρος των Βαλεαρίδων νήσων που ήταν υποψήφια του PSOE για τη θέση, εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία, κερδίζοντας 178 ψήφους στην αίθουσα των 350 εδρών. 

Η υποψήφια του PP για την προεδρία, η Κούκα Γκαμάρα, έλαβε 139 ψήφους, αφού οι πιθανοί σύμμαχοι των συντηρητικών στο ακροδεξιό κόμμα Vox αρνήθηκαν να την υποστηρίξουν. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων -τα οποία αναμενόταν να επιχειρήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού- έχουν χειροτερέψει από τότε που και τα δύο κόμματα απέτυχαν των προσδοκιών τον περασμένο μήνα.

Εκτός από την προσέλκυση της υποστήριξης των εταίρων του PSOE στον συνασπισμό της ακροαριστερής συμμαχίας Sumar, ο Αρμενγκόλ κέρδισε την υποστήριξη μικρότερων βασκικών και καταλανικών εθνικιστικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δύο κύριων καταλανικών κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας, της Καταλανικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC) και του σκληροπυρηνικού, κεντροδεξιού κόμματος Junts.

Το Junts -του οποίου ηγείται ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας που εγκατέλειψε την Ισπανία για να αποφύγει τη σύλληψη μετά την ενορχήστρωση της αποτυχημένης, μονομερούς προσπάθειας για ανεξαρτησία πριν από έξι χρόνια- υποστήριξε την Αρμενγκόλ, παρόλο που το PSOE είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θα προσχωρούσε στα αιτήματα του κόμματος για δημοψήφισμα επί του θέματος.

Όμως, ενώ η ψηφοφορία για τον πρόεδρο δείχνει ότι η κοινοβουλευτική αριθμητική είναι με το μέρος του PSOE, το θέμα απέχει πολύ από το να διευθετηθεί και μπορεί να υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές στο τέλος του έτους.

Η υποστήριξη των Καταλανών και των Βάσκων εθνικιστών θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί δαπανηρή για το PSOE. Κατά την προετοιμασία των τοπικών και περιφερειακών εκλογών του Μαΐου, οι αντίπαλοι του Σάντσεθ του επιτέθηκαν επανειλημμένα για την υπερβολική εξάρτησή του από το ERC και το Bildu, ένα κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας με δεσμούς με την καταργηθείσα βασκική τρομοκρατική ομάδα Eta. 

Το Bildu προκάλεσε ευρεία κατακραυγή στις δημοσκοπήσεις του Μαΐου, όταν προέκυψε ότι το κόμμα πρότεινε να κατεβάσει ως υποψηφίους 44 καταδικασθέντα μέλη της Eta, μεταξύ των οποίων επτά άτομα που κρίθηκαν ένοχα για βίαια εγκλήματα.

Με πληροφορίες από Reuters, The Guardian



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back