ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ισπανία: Έκαναν χρήση ναρκωτικών από την Εποχή του Χαλκού

Εικόνα του άρθρου Ισπανία: Έκαναν χρήση ναρκωτικών από την Εποχή του Χαλκού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2023, 00:15
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι έκαναν χρήση παραισθησιογόνων ναρκωτικών στην Ισπανία, από την Εποχή του Χαλκού πριν από περίπου 3.000 χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα μαλλιά που βρέθηκαν σε έναν τάφο στη Μενόρκα δείχνουν ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν ναρκωτικά που προέρχονταν από φυτά και θάμνους.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Scientific Reports, έδειξαν σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας στο σπήλαιο Es Càrritx, στη νοτιοδυτική πλευρά της Μινόρκα.

Το σπήλαιο φιλοξενεί περισσότερους από 200 ανθρώπινους τάφους και πιστεύεται ότι χρησίμευε ως χώρος τελετουργίας και ταφής για περίπου 600 χρόνια, μέχρι το 800 π.Χ..

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ουσίες, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να είναι αρκετά ισχυρές, μπορεί να χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο τελετουργιών που γίνονταν στο σπήλαιο. Σε αυτές μπορεί να συμμετείχαν σαμάνοι «οι οποίοι ήταν ικανοί να ελέγχουν τις παρενέργειες των φυτικών φαρμάκων».

Η ανάλυση των κλειδαριών, οι οποίες είχαν βαφτεί κόκκινες κατά τη διάρκεια των αρχαίων τελετουργιών και θα μπορούσαν να προέρχονται από περισσότερα του ενός άτομα, εντόπισε τρεις ψυχοδραστικές ουσίες. Μαζί με την ατροπίνη και τη σκοπολαμίνη, που προκαλούν παραισθήσεις, οι επιστήμονες βρήκαν εφεδρίνη, η οποία ενισχύει την ενέργεια και την εγρήγορση.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι στο σπήλαιο βρέθηκαν δοχεία με σπειροειδή μοτίβα σκαλισμένα στα καπάκια. Ορισμένοι μελετητές, αναφέρει η έκθεση, θεωρούν ότι αυτό αντιπροσωπεύει τις «μεταβαλλόμενες καταστάσεις συνείδησης» ενός ατόμου, ενώ βρίσκεται υπό την επήρεια παραισθησιογόνων.

Προηγούμενες αποδείξεις για την προϊστορική χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη είχαν βασιστεί σε έμμεσες ενδείξεις, όπως η εμφάνιση ναρκωτικών φυτών σε καλλιτεχνικές απεικονίσεις.

Πηγή: BBC. Φωτογραφία: nature/P. Witte

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back