ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος έχασε και τη Ράκα

Εικόνα του άρθρου Το Ισλαμικό Κράτος έχασε και τη Ράκα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2017, 18:35
ΚΟΣΜΟΣ

Η συμμαχία Κούρδων και Αράβων μαχητών (SDF), που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της άτυπης πρωτεύουσας των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, Ράκα.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Talal Sello, δήλωσε ότι μετά από τέσσερις μήνες οι μάχες τελείωσαν, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης βρίσκονται σε εξέλιξη για τυχόν κρυμμένους τζιχαντιστές και την αφαίρεση ναρκών.

Νωρίτερα σήμερα, η SDF προχώρησε σε εκκαθαρίσεις των δύο τελευταίων σημαντικών θέσεων των τζιχαντιστών στο κέντρο της Ράκα:  το δημοτικό στάδιο και το Εθνικό Νοσοκομείο.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι οι μαχητές τοποθέτησαν τη σημαία των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας, μιας κουρδικής πολιτοφυλακής που έχει την πλειοψηφία στο SDF, στο εσωτερικό του γηπέδου όπου γιόρταζαν και φώναζαν συνθήματα.

Η πτώση της Ράκα αποτελεί μία στρατηγικά, αλλά και συμβολικά σημαντική νίκη εναντίον του ISIS, το οποίο έχει πλέον χάσει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχε θέσει υπό τον έλεγχό του στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ από το 2014. Το καλοκαίρι οι τζιχαντιστές έχασαν την πολυτιμότερη κτήση τους, την πόλη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ.

Η νίκη ήρθε με ένα βαρύ κόστος. Μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε από αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των Αμερικανών, οι οποίες σκότωσαν περισσότερους από 1.000 πολίτες, ενώ 270.000 κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με αναφορές τοπικών ακτιβιστών και διεθνών παρατηρητών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back