ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Συνετρίβη ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι

Εικόνα του άρθρου Ιράν: Συνετρίβη ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2024, 19:15
ΚΟΣΜΟΣ

Ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών του συνετρίβη την Κυριακή, καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη κατά την επιστροφή του από επίσκεψη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ζωές του Ραΐσι και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν «βρίσκονται σε κίνδυνο μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου».

«Εξακολουθούμε να ελπίζουμε, αλλά οι πληροφορίες που προέρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η κακοκαιρία δυσχέραινε τις προσπάθειες διάσωσης, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η κρατική τηλεόραση σταμάτησε όλο το κανονικό πρόγραμμά της για να μεταδώσει προσευχές που γίνονται για τον Ραΐσι σε όλη τη χώρα και, σε μια γωνιά της οθόνης, ζωντανή κάλυψη των ομάδων διάσωσης που έψαχναν την ορεινή περιοχή με τα πόδια μέσα σε πυκνή ομίχλη.

Η Ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι η συντριβή του ελικοπτέρου στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Παράλληλα αναφέρεται ότι  ο τραυματισμός ή ο θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Η κακοκαιρία περιπλέκει και τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο 63χρονος εξελέγη πρόεδρος στη δεύτερη προσπάθεια το 2021 και από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του διέταξε την αυστηροποίηση των νόμων περί ηθικής, επέβλεψε μια αιματηρή καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και πίεσε σκληρά στις συνομιλίες για τα πυρηνικά με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Στο διττό πολιτικό σύστημα του Ιράν, το οποίο είναι διαιρεμένο μεταξύ του ιερατείου και της κυβέρνησης, ο ανώτατος ηγέτης και όχι ο πρόεδρος έχει τον τελικό λόγο για όλες τις σημαντικές πολιτικές.

Αλλά πολλοί βλέπουν τον Ραΐσι ως ισχυρό υποψήφιο για να διαδεχθεί τον 85χρονο μέντορά του, τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει υποστηρίξει σθεναρά τις κύριες πολιτικές του Ραΐσι.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Βαχίντι δήλωσε στην κρατική τηλεόραση μόνο ότι ένα από τα ελικόπτερα μιας ομάδας τριών ελικοπτέρων είχε πέσει με σφοδρότητα και ότι οι αρχές ανέμεναν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Ραΐσι είχε βρεθεί στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει το φράγμα Qiz-Qalaisi, ένα κοινό έργο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back