ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Infinity War: το Longest Day της Marvel

Εικόνα του άρθρου Infinity War: το Longest Day της Marvel
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2018, 03:05
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To 1962 o Κεν Άνακιν, του οποίο οι κινηματογραφικές ικανότητες πλησίαζαν αυτές του συμπαντικού συνονόματου Σκαϊγουόκερ, σκηνοθέτησε την ταινία «Longest day», την πιο επική πολεμική ταινία για τον Β’ Παγκόσμιο, μαζί με το σοβιετικό Osvobojdenie που ήταν όμως μίνι σειρά.

Φέτος, ίσως το μεγαλύτερο comic saga, το Infinity war της Marvel, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, ως ταινία των Avengers. Η ταινία είναι επικών διαστάσεων, από όλες τις απόψεις. Ωστόσο, δεν έχει τόσο μεγάλη σχέση με το κόμικ που κράτησε 32 ολόκληρα τεύχη, σε έξι ενότητες.

Δεν μπορούσε άλλωστε να γίνει μια ταινία, ακριβώς στα βήματα του κόμικ. Θα ήταν κάπως αντιεμπορική η φιλοσοφική προσέγγιση στο καλό και στο κακό, την οποία κάνουν (ναι, το κάνουν) οι δημιουργοί της ιστορίας.

Ατάκες του Νίτσε και του Άλφρεντ Τένισον, ήρωες που αποστασιοποιούνται από τις ανθρώπινες αδυναμίες και προκλήσεις, συμπαντικές οντότητες που πλακώνονται για το κέφι τους, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους και τα προβλήματά τους. Όχι πάντα όμως, γιατί ο «τροχός» γυρνάει αρκετά συχνά, όχι σε αρκετά ανεκτά πλαίσια για μια κινηματογραφική παραγωγή που θέλει (και μπορεί) να ξετινάξει διάφορα ρεκόρ, εμπορικά κυρίως.

Το Infinity War στο σινεμά λοιπόν, είναι κυρίως μια ταινία με δίπολα: καλοί σούπερ ήρωες εναντίον υπερδιαστημικού κακού. Ο Θάνος, όχι εκ του Θανάσης, ούτε το γνωστό, ατρόμητο κολοκυθάκι, είναι ένας μπρούταλ τύπος που κατέχει διαστημικές δυνάμεις. Είναι επίσης κάπως παρεξηγημένη προσωπικότητα.Τον γνωρίσαμε πρώτη φορά στους κινηματογραφικούς Guardians of the Galaxy, όπου (και) εκεί, κυνηγούσαμε «πέτρες της αιωνιότητας». 

Αυτά τα πανίσχυρα αντικείμενα (λέμε τώρα…), αντιστοιχούν μόλις σε μια ενότητα των κόμικς. Επίσης, παρότι οι παρά τω Θάνω είναι πολύ μοβόροι και μακιγιαρισμένοι σαν μέλη των Behemoth, η ταινία ακολουθεί μια πιο μανιχαϊστική εκδοχή των πραγμάτων.

Επίσης, μέχρι στιγμής (γιατί του χρόνου θα δούμε το δεύτερο μέρος), έχουμε δει μόνο τους… πεζικάριους, από την πλευρά των καλών. Στη μάχη της Αιωνιότητας, οι σούπερ ήρωες που έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα είναι κάπως… κομπάρσοι και υπαξιωματικοί στα σχέδια των πραγματικών αρχηγών. Άγνωστο αν οι σεναριογράφοι των επόμενων Avengers θα συστήσουν τύπους που κρατάνε πιο κεντρικούς ρόλους στα κόμικς (πχ, τον κύριο Άνταμ Γουόρλοκ) ή άλλες συμπαντικές οντότητες που κάνανε ένα μικρό περασματάκι μόνο, από το πρώτο Guardians.

To σίγουρο είναι ότι δεν θα χάσετε αν δείτε το  Avengers:Infinity War, το οποίο σήμερα Τετάρτη, παίζεται για τελευταία φορά φέτος στο Odeon Paralimnio, καθότι την blockbuster θέση του έχει πάρει ήδη ο Deadpool ο 2ος, μαζί με ένα ακόμα spinoff του Πολέμου των Άστρων: τον Σόλο…




ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back