ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ILR23: Ένα μετάλλιο «ταχύ στα φτερά»

Εικόνα του άρθρου ILR23: Ένα μετάλλιο «ταχύ στα φτερά»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2023, 21:38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το φετινό μετάλλιο του Ioannina Lake Run απεικονίζει τα ωκύπτερα.

Είναι μια βραχυγραφία της παράστασης του αετού, ιερού πτηνού του Δία, ταυτισμένου με το μαντείο της Δωδώνης, πάνω σε σχηματοποιημένο κεραυνό, σύμβολο και όπλο του Δία.

Ο ωκύπτερος, ο «οξύφτερος», είναι ο «γρήγορος στα φτερά», αυτός που πετάει γρήγορα.

Το μετάλλιο ουσιαστικά σηματοδοτεί τη συνεργασία του Γύρου Λίμνης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Το παρουσίασαν ο  γενικός διευθυντής του αγώνα Ηλίας Σπυριούνης, η αναπληρώτρια προϊστάμενη της Εφορείας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του αγώνα, Αγνή Δρίμτζια.

Το μετάλλιο θα δοθεί, πέραν των νικητών-τριων, σε όλους-ες τους συμμετέχοντες του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων των 30 χλμ., των αγώνων δρόμου 10 και 5 χλμ., καθώς και σε όσους τρέξουν στον Παραλίμνιο Δρόμο 1.000 μ. για ΑμεΑ, δηλαδή σε έναν αριθμό 3.700 δρομέων.

Ο κ. Σπυριούνης ανέτρεξε σε παλιότερες συνεργασίες για το μετάλλιο, με τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκαν τέσσερα μετάλλια, ένα από τον καθηγητή Χρήστο Σκαλκώτο και τρία από τους φοιτητές Βαγγέλη Χαλκιά, Δώρα Πέτσα και Γιάννη Νάση, μετά από διαγωνισμό.

«Ήταν επιθυμία μας να συνδεθούμε με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και θέλαμε ένα μετάλλιο αντιπροσωπευτικό του μουσείου», τόνισε ο κ. Σπυριούνης, ευχαριστώντας την κα Παπαδοπούλου για την ανταπόκριση και ευχόμενος αυτή η συνεργασία να είναι η αρχή και για άλλα πράγματα στη συνέχεια.

Η κα Παπαδοπούλου τόνισε: «Επιλέξαμε τα ωκύπτερα, μία δέσμη κεραυνών και φτερών του αετού, σύμβολα του Δωδωναίου Δία, που απεικονίζονται σε αρκετά αντικείμενα που έχουν βρεθεί στην αρχαία Δωδώνη. Είναι επίσης χαρακτηριστικό σύμβολο της Ηπειρωτικής Συμμαχίας και απεικονιζόταν σε νομίσματά της».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back