Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Το Ίλιον, οι εκλογές του ’81 και το σύνθημα «Εμπρός»

Εικόνα του άρθρου Το Ίλιον, οι εκλογές του ’81 και το σύνθημα «Εμπρός»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2023, 21:02
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Μία από τις πιο κεντρικές γωνιές της πόλης των Ιωαννίνων, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το ξενοδοχείο «Ίλιον» (Αποστ. Κωνσταντίνου και Υιός), που ξεκίνησε τη διαδρομή του από την περίοδο του μεσοπολέμου, συνεχίζει να λειτουργεί. 

Στο ισόγειο του κτιριακού συγκροτήματος, καταστήματα όπως το ζαχαροπλαστείο «Διεθνές», που λειτουργεί μέχρι σήμερα, και το πρατήριο γάλακτος της «Δωδώνη».

Την προσοχή τραβάει το μεγάλο προεκλογικό πανό της Νέας Δημοκρατίας του Γιώργου Ράλλη (διακρίνεται και η πινακίδα των γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ, στον ημιόροφο) με σύνθημα «Εμπρός».

Το σύνθημα αυτό αποτέλεσε τον «πυρήνα» της εκστρατείας του Γ. Ράλλη στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου του 1981. Ένα σύνθημα που παρέπεμπε προφανώς στην οπισθοδρόμηση που θα ερχόταν αν ο αντίπαλος κέρδιζε στις εκλογές και το οποίο συνοδευόταν από υπο-συνθήματα όπως «εμπρός για πρόοδο και ευημερία» και «Νέα Δημοκρατία, για πάντα Νέα Δημοκρατία».

Ο αντίπαλος ήταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με το κεντρικό σύνθημα «Αλλαγή» που άφησε εποχή. Μία και μόνο λέξη που λειτούργησε πολυεπίπεδα, προσέδωσε στο ΠΑΣΟΚ μια μαζικότητα και σφράγισε τη σαρωτική νίκη με 48,06%, στην πιο μεγάλη πολιτική μετάπτωση της ελληνικής κοινωνίας, μέχρι τότε.

Διαβάστε: Ίλιον, ένα ξενοδοχείο του μεσοπολέμου

*Φωτογραφία: Αρχείο Κων. Κωστούλα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back