Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ικανοποίηση» για την έξοδο στις αγορές

Εικόνα του άρθρου «Ικανοποίηση» για την έξοδο στις αγορές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/07/2017, 21:30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ποσό των 3 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση 5ετούς ομολόγου, με το επιτόκιο της δημοπρασίας να κλειδώνει στο 4,625% και του κουπονιού στο 4,375%. Οι προσφορές, συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, κατατέθηκαν τόσο από νέους επενδυτές, όσο και από κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019.

Το επιτόκιο είναι χαμηλότερο της αντίστοιχης δημοπρασίας του 2014, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 4,95%.

Ως ανάδοχες τράπεζες είχαν οριστεί από το ελληνικό δημόσιο οι τράπεζες BNP Paribas, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.

Σημειώνεται ότι η έξοδος στις αγορές ακολούθησε χρονικά την έγκριση του προγράμματος βοήθειας από το ΔΝΤ, αλλά και την επιτυχημένη -έστω με καθυστέρηση- ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Παραπάνω από ικανοποιητική με ελληνικούς όρους και γενικότερα ικανοποιητική, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ανέφερε ότι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που κατέθεσαν προσφορές για το 5ετές ομόλογο δείχνουν ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα στην οικονομία.

Τέλος επεσήμανε πως η σημερινή κίνηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης είναι ένα πρώτο, αλλά σαφές βήμα σταθερότητας.

«Ο λαός έχει υπέφερε πάρα πολύ αλλά βάλαμε το πρώτο λιθαράκι. Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έξοδος στις αγορές για να φτάσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον Αύγουστο του 2018 και να βγούμε από τα μνημόνια», τόνισε χαρακτηριστικά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back