Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 16-01-2020, 16:26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την τρίτη και τελευταία ταινία της τριλογίας του Μιχάλη Κακογιάννη, που βασίστηκε σε έργα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας προβάλλει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», με ελεύθερη είσοδο. Πρόκειται για την ταινία «Ιφιγένεια» (1977).

Χρονικά, η ιστορία εκτυλίσσεται λίγο πριν από την αναχώρηση των ελληνικών πλοίων για την Τροία καθώς βρίσκονται αγκυροβολημένα στην Αυλίδα. Η νηνεμία δεν τους επιτρέπει να σαλπάρουν. Ο μάντης Κάλχας προμηνύει ότι οι θεοί θα στείλουν ούριο άνεμο στα πανιά τους, μόνο αν ο Αγαμέμνονας θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια. Ο Αγαμέμνονας αναγκάζεται να καλέσει την κόρη του από το Άργος με τη δικαιολογία ότι πρόκειται να την παντρέψει με τον Αχιλλέα. Η Ιφιγένεια καταφθάνει με τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα, η οποία, όταν μαθαίνει την αλήθεια, προσπαθεί μάταια να μεταπείσει τον Αγαμέμνονα.

Το φιλμ ήταν υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και για τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες ενώ απέσπασε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Τη μουσική έχει γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ειρήνη Παπά, Κώστας Καζάκος, Κώστας Καρράς, Τατιάνα Παπαμόσχου, Πάνος Μιχαλόπουλος, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, Νότης Περγιάλης, Τάκης Εμμανουήλ.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα