ΕΝΕΡΓΕΙΑ

IEA: Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την αγορά πετρελαίου

Εικόνα του άρθρου IEA: Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την αγορά πετρελαίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2023, 23:12
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν παρατείνει μέχρι το τέλος του 2023 θα σημάνουν σημαντικό έλλειμμα στην αγορά μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, δήλωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), καθώς επέμεινε σε μεγάλο βαθμό στις εκτιμήσεις του για την αύξηση της ζήτησης φέτος και το επόμενο έτος.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, άρχισαν να περιορίζουν τις προμήθειες το 2022 για να ενισχύσουν την αγορά. Αυτόν τον μήνα, το αργό τύπου μπρεντ αναφοράς ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά φέτος, αφού οι ηγέτες του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, παρέτειναν τις συνδυασμένες περικοπές τους κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του 2023.

Οι περιορισμοί της παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ κατά περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την αρχή του 2023 έχουν μέχρι στιγμής αντισταθμιστεί από τις υψηλότερες προμήθειες από παραγωγούς εκτός της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας και του Ιράν που εξακολουθεί να τελεί υπό κυρώσεις, ανέφερε ο οργανισμός.

«Αλλά από τον Σεπτέμβριο και μετά, η απώλεια της παραγωγής του ΟΠΕΚ+... θα οδηγήσει σε σημαντική έλλειψη προσφοράς κατά το τέταρτο τρίμηνο», ανέφερε στη μηνιαία έκθεση.

Ωστόσο, η έλλειψη περικοπών στις αρχές του επόμενου έτους θα μετατοπίσει το ισοζύγιο σε πλεόνασμα, ανέφερε ο οργανισμός, τονίζοντας ότι τα αποθέματα θα βρίσκονται σε δυσάρεστα χαμηλά επίπεδα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας νέας αύξησης της μεταβλητότητας σε ένα εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back