δεη πισω tc1
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ίδρυμα της Βουλής τιμά τη μνήμη της Εσθήρ Κοέν

Εικόνα του άρθρου Το Ίδρυμα της Βουλής τιμά τη μνήμη της Εσθήρ Κοέν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/02/2021, 16:36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει αύριο, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στις 19:00, διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ρωμανιώτικη τέχνη. Εκδήλωση στη μνήμη της Εσθήρ Κοέν».

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στα Ιωάννινα, οι ελληνόφωνοι Ρωμανιώτες δημιούργησαν τη μοναδική ελληνοεβραϊκή παράδοση, αφομοιώνοντας στοιχεία του τοπικού λαϊκού πολιτισμού και συνδυάζοντάς τα γόνιμα με τα δικά τους ήθη και έθιμα. Διατήρησαν τη θρησκευτική τους ταυτότητα, όπως φαίνεται από τις συναγωγές που οικοδόμησαν και την επιβίωση της εβραϊκής ως λατρευτικής γλώσσας.

H εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με τη συμβολή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, αποτελεί φόρο τιμής στη μνήμη της Γιαννιώτισσας Εσθήρ Κοέν, από τις τελευταίες Ελληνίδες που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, η οποία έφυγε από τη ζωή την 1η Δεκεμβρίου 2020. Περιλαμβάνει εισηγήσεις και μαρτυρίες για την ιστορική διαδρομή, την καθημερινή ζωή, την τέχνη και τη μουσική των Ρωμανιωτών.

Θα μιλήσουν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ («Εσθήρ Κοέν: μνήμη και μαρτυρία»), ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης («Για τους Ρωμανιώτες, εκ των υστέρων»), η αρχαιολόγος και διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας Ζανέτ Μπαττίνου («Ώρα για Σσαμπάτ: Εικόνες από τη θρησκευτική τέχνη και την καθημερινή ζωή των Ρωμανιωτών Εβραίων»), και ο αρχιτέκτονας, μουσικός και διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Σάκης Σεγρίν («Μελωδικά ακούσματα της Συναγωγής και της Ρούγας»).

Η απευθείας μετάδοση της εκδήλωσης, από την αίθουσα Γερουσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος της Βουλής http://foundation.parliament.gr, καθώς και από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής WebTV-2 ( https://parltv.live.grnet.gr/webtv/#!pid=webtv2).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3