ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Ανησυχία πρυτάνεων (και) για τα περιφερειακά πανεπιστήμια

Εικόνα του άρθρου Ιδιωτικά ΑΕΙ: Ανησυχία πρυτάνεων (και) για τα περιφερειακά πανεπιστήμια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/02/2024, 12:41
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πολλές επιφυλάξεις, ειδικά για το μέλλον των περιφερειακών πανεπιστημίων (και των Ιωαννίνων, ανάμεσά τους) εκφράζουν οι πρυτάνεις, μετά την τελευταία σύνοδό τους, την περασμένη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου.

Ενώπιον του νόμου που ιδρύει ιδιωτικά πανεπιστήμια και παρακάμπτει το άρθρο 16 του συντάγματος, η σύνοδος, με «ισχυρή πλειοψηφία» διαπιστώνει ότι «το νομοσχέδιο επιφέρει μια κρίσιμη μεταβολή στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων, ιδίως των περιφερειακών, τα οποία κρίνεται ότι πρέπει κατά προτεραιότητα να ενισχυθούν».

Αφήνει αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου, λέγοντας ότι «μια τόσο σοβαρή αλλαγή απαιτεί διαβούλευση με άνεση χρόνου» και ότι το υπουργείο αξιοποίησε μέρος των προτάσεων των πρυτάνεων, αλλά πρέπει «να γίνουν περισσότερα βήματα για την ουσιαστική ενδυνάμωση και την ενίσχυση της διοικητικής

αυτοτέλειας των πανεπιστημίων. Είναι αναγκαία η θέσπιση ενός σύγχρονου και ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας που να περιορίζει τη γραφειοκρατία και να απλοποιεί τις διαδικασίες, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back