ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ιαπωνία: Ο Kairos εξερράγη πέντε δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του

Εικόνα του άρθρου Ιαπωνία: Ο Kairos εξερράγη πέντε δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/03/2024, 12:15
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Kairos, ένας μικρός πύραυλος στερεών καυσίμων ύψους 18 μέτρων της ιαπωνικής Space One, εξερράγη πέντε δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο σύννεφο καπνού, μαζί με θραύσματα κοντά στην εξέδρα εκτόξευσης στην άκρη της ορεινής χερσονήσου Κίι στη δυτική Ιαπωνία.


Η Space One δεν διευκρίνισε τι προκάλεσε την αυτοκαταστροφή μετά την ανάφλεξη του κινητήρα του πρώτου σταδίου -ή πότε η εταιρεία θα εκτοξεύσει το επόμενο Kairos- και δεσμεύτηκε μόνο για έρευνα σχετικά με την έκρηξη.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η εκτόξευση είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένη, απαιτώντας περίπου δώδεκα άτομα προσωπικό εδάφους, και ότι ο πύραυλος αυτοκαταστρέφεται όταν εντοπίζει σφάλματα στην πορεία πτήσης, την ταχύτητα ή το σύστημα ελέγχου που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συντριβή που θα έθετε σε κίνδυνο ανθρώπους στο έδαφος.

Ο Kairos μετέφερε έναν πειραματικό κυβερνητικό δορυφόρο που μπορεί να αντικαταστήσει προσωρινά τους δορυφόρους πληροφοριών σε τροχιά, εάν αυτοί πέσουν εκτός λειτουργίας.

Η Ιαπωνία, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδιώκει να αναζωογονήσει την εγχώρια αεροδιαστημική βιομηχανία της για να αντιμετωπίσει τους τεχνολογικούς και στρατιωτικούς αντιπάλους της, την Κίνα και τη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα, η κρατικά χρηματοδοτούμενη Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) εκτόξευσε με επιτυχία τη νέα οικονομική ναυαρχίδα της, τον πύραυλο H3. Η JAXA ολοκλήρωσε φέτος μια ιστορική προσεδάφιση «ακριβείας» στο φεγγάρι και ο H3 έχει προγραμματιστεί να μεταφέρει περίπου 20 δορυφόρους και ανιχνευτές στο διάστημα μέχρι το 2030.

Πριν από αυτό, ωστόσο, η JAXA είχε αντιμετωπίσει μια σειρά από αναποδιές. Η εναρκτήρια πτήση του H3 απέτυχε πέρυσι, όπως και μια άλλη πτήση ενός μικρότερου πυραύλου, του Epsilon, το 2022. Τον Ιούλιο του 2023, ένας αναβαθμισμένος κινητήρας για τον Epsilon εξερράγη στον χώρο δοκιμών της JAXA.

Το 2019, η Interstellar Technologies πραγματοποίησε την πρώτη ιδιωτική εκτόξευση πυραύλου στην Ιαπωνία με τη σειρά MOMO, αν και χωρίς δορυφορικό ωφέλιμο φορτίο πλήρους κλίμακας.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε πέρυσι «ολοκληρωμένη» υποστήριξη για τις διαστημικές νεοφυείς επιχειρήσεις με τεχνολογία κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει συνάψει συμφωνία με την Space One για την ενίσχυση του ωφέλιμου φορτίου των πυραύλων της, πειραματιζόμενο με κινητήρες μεθανίου που είναι αποδοτικοί ως προς την κατανάλωση καυσίμου.

Φωτογραφία: Youtube


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back