ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Μάχη με τον χρόνο και τον καιρό για την ανεύρεση επιζώντων από τον σεισμό

Εικόνα του άρθρου Ιαπωνία: Μάχη με τον χρόνο και τον καιρό για την ανεύρεση επιζώντων από τον σεισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2024, 12:43
ΚΟΣΜΟΣ

Ο σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών την 1η Ιανουαρίου 2024, που συγκλόνισε το νομό Ισικάουα στο κύριο νησί Χονσού, προκάλεσε κύματα τσουνάμι ύψους άνω του ενός μέτρου, μεγάλη πυρκαγιά και διέλυσε δρόμους. Η χερσόνησος Νότο στις ακτές της Θάλασσας της Ιαπωνίας επλήγη πιο σοβαρά, με κτίρια να έχουν καταστραφεί από τη φωτιά και σπίτια να έχουν ισοπεδωθεί σε πολλές πόλεις.

Η περιφερειακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν. Ο απολογισμός αναμενόταν να αυξηθεί καθώς οι διασώστες δίνουν μάχη με τους μετασεισμούς και τις κακές καιρικές συνθήκες. Περισσότεροι από 31.800 άνθρωποι βρίσκονταν σε καταφύγια και τουλάχιστον 200 κτίρια είχαν καταρρεύσει.

«Έχουν περάσει περισσότερες από 40 ώρες από την καταστροφή. Έχουμε λάβει πολλές πληροφορίες για ανθρώπους που χρειάζονται διάσωση και υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν βοήθεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα την Τετάρτη μετά από συνεδρίαση της ομάδας έκτακτης ανάγκης. 

H Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας (JMA) εξέδωσε προειδοποίηση για έντονη βροχόπτωση στην περιοχή, συμβουλεύοντας τους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή για κατολισθήσεις μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Σε μια πόλη στην περιοχή Σούζου «δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου σπίτια όρθια», δήλωσε ο δήμαρχος του δήμου Μασουχίρο Ιζουμίγια. «Περίπου το 90% των σπιτιών (στην πόλη αυτή) έχουν καταστραφεί εντελώς ή σχεδόν εντελώς... η κατάσταση είναι πραγματικά καταστροφική» σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TBS.

Περίπου 32.800 νοικοκυριά εξακολουθούσαν να είναι χωρίς ρεύμα στη νομαρχία Ισικάουα, ανακοίνωσε η τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας. Πολλές πόλεις ήταν χωρίς τρεχούμενο νερό. Άφθονα τρόφιμα και προμήθειες έκτακτης ανάγκης έχουν φθάσει στην περιοχή, αλλά οι αποκλεισμένοι ή κατεστραμμένοι δρόμοι έχουν επιβραδύνει την παράδοσή τους στις κοινότητες, δήλωσαν οι περιφερειακές αρχές.

Αυξημένη ένταση και συχνότητα

Οι σεισμοί πλήττουν την περιοχή Νότο με αυξανόμενη ένταση και συχνότητα τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο μεγάλος αριθμός μετασεισμών, περισσότεροι από 400 μετά τον σεισμό των 7,5 βαθμών της Δευτέρας, είναι αποτέλεσμα των «πολύπλοκων» συστημάτων ρηγμάτων κάτω από τη χερσόνησο, δήλωσε στο AFP ο Γιοσιχίρο Ίτο από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Πρόληψης Καταστροφών του Πανεπιστημίου του Κιότο.

Η χώρα στοιχειώνεται από τον τεράστιο υποθαλάσσιο σεισμό των 9,0 βαθμών στα ανοικτά της βορειοανατολικής Ιαπωνίας το 2011, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ή να αγνοούνται περίπου 18.500 άνθρωποι. Επίσης, κατέκλυσε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, προκαλώντας μια από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στον κόσμο.

Μικρές ζημιές αναφέρθηκαν σε ορισμένα πυρηνικά εργοστάσια κατά μήκος της ακτογραμμής της Θάλασσας της Ιαπωνίας μετά τον σεισμό της Δευτέρας και τους μετασεισμούς - συμπεριλαμβανομένων διαρροών νερού που χρησιμοποιείται για την ψύξη των πυρηνικών καυσίμων και μερικής διακοπής της ηλεκτροδότησης σε ένα εργοστάσιο. Οι υπεύθυνοι των σταθμών δήλωσαν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος να προκληθεί ζημιά στο περιβάλλον ή στους ίδιους τους πυρηνικούς σταθμούς.


Στη φωτογραφία ένας άνδρας περνάει δίπλα από σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από σεισμό στην Ισικάουα / Xinhua/Zhang Xiaoyu

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back