ΚΟΣΜΟΣ

IAEA: «Πυρηνικές» ανησυχίες για το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Εικόνα του άρθρου IAEA: «Πυρηνικές» ανησυχίες για το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2023, 22:39
ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής εποπτείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε αυξανόμενη ανησυχία για την ασφάλεια ενός κατεχόμενου από τη Ρωσία πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας κοντά στην πρώτη γραμμή των μαχών στην Ουκρανία, αφού ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της περιοχής διέταξε την εκκένωση της πόλης όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του σταθμού.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι πέρασε μήνες προσπαθώντας ανεπιτυχώς να πείσει Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια για να αποτρέψουν τον πόλεμο να προκαλέσει διαρροή ραδιενέργειας.

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης βρίσκεται δίπλα στην κατεχόμενη πόλη Ενερχοντάρ. Η Ουκρανία πυροβολεί τακτικά τη ρωσική πλευρά των γραμμών, ενώ η Ρωσία έχει επανειλημμένα βομβαρδίσει τις ουκρανικά ελεγχόμενες κοινότητες στην άλλη πλευρά του ποταμού Δνείπερου. Οι μάχες έχουν ενταθεί καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια από καιρό υποσχόμενη αντεπίθεση για να ανακτήσει το έδαφος που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι μια 72χρονη γυναίκα σκοτώθηκε και άλλες τρεις τραυματίστηκαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν περισσότερες από 30 οβίδες στην πόλη Νικόπολη, περίπου 10 χιλιόμετρα απέναντι από το ποτάμι από το εργοστάσιο.

«Η γενική κατάσταση στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη και δυνητικά επικίνδυνη», προειδοποίησε το Σάββατο ο Γκρόσι.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε την Κυριακή ότι η εκκένωση από το Ενερχοντάρ, την πόλη που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Γκρόσι δήλωσε ότι οι εκκενώσεις αμάχων από την πόλη και 17 άλλες κοινότητες που διέταξε την Παρασκευή ο Γιεβγκένι Μπαλίτσκι, ο εγκατεστημένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της εν μέρει κατεχόμενης επαρχίας Ζαπορίζια της Ουκρανίας, υποδηλώνουν περαιτέρω κλιμάκωση.

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για τους πολύ πραγματικούς κινδύνους πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο», δήλωσε. Αν και κανένας από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού δεν λειτουργεί λόγω του πολέμου, ο σταθμός χρειάζεται αξιόπιστη παροχή ενέργειας για τα συστήματα ψύξης που είναι απαραίτητα για την αποτροπή μιας δυνητικά καταστροφικής καταστροφής από την ακτινοβολία.

Αναλυτές έχουν επισημάνει εδώ και μήνες τη νότια περιοχή της Ζαπορίζιας ως έναν από τους πιθανούς στόχους της αναμενόμενης εαρινής αντεπίθεσης της Ουκρανίας, εικάζοντας ότι οι δυνάμεις του Κιέβου θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αποκόψουν τον «χερσαίο διάδρομο» της Ρωσίας προς τη χερσόνησο της Κριμαίας και να διασπάσουν τις ρωσικές δυνάμεις στα δύο πιέζοντας προς τις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας.

Ο Μπαλίτσκι δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν εντείνει τις επιθέσεις στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.


Στην πόλη Μπαχμούτ

Μερικές από τις πιο σφοδρές μάχες που συνεχίζονται είναι στην πόλη Μπαχμούτ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να κρατούν μια θέση στα δυτικά περίχωρα, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την πόλη για περισσότερους από εννέα μήνες.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν δύο ακόμη συνοικίες στα δυτικά και βορειοδυτικά της πόλης, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ οι μισθοφορικές δυνάμεις του ρωσικής οργάνωσης Wagner που πολεμούν στην πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, θα λάβουν νέες προμήθειες σε όπλα και πυρομαχικά, μετά την απειλή του επικεφαλής της ομάδας να αποσύρει τα στρατεύματά του.

«Υποσχέθηκαν να μας δώσουν πυρομαχικά και όπλα, όσα χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε τις περαιτέρω επιχειρήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι ο πρώην διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία Σεργκέι Σουροβίκιν θα λαμβάνει όλες τις αποφάσεις στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της Wagner σε συνεργασία με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Με πληροφορίες από AP



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3