Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έδωσε την έγκρισή της στην Ιαπωνία να απελευθερώσει επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό από το κατεστραμμένο από το τσουνάμι εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον ωκεανό, παρά τη σθεναρή αντίσταση του Πεκίνου και ορισμένων τοπικών αντιδράσεων
Έπειτα από διετή έλεγχο, η ΙΑΕΑ δήλωσε ότι τα σχέδια της Ιαπωνίας συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και ότι θα έχουν «αμελητέο ραδιολογικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον».
Η Ιαπωνία δεν έχει καθορίσει ημερομηνία για την έναρξη της απελευθέρωσης νερού, η οποία θα διαρκέσει 30 έως 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί, εν αναμονή της επίσημης έγκρισης από την εθνική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας για την Tokyo Electric Power. Η τελική λέξη της ρυθμιστικής αρχής πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσε να έρθει αυτή την εβδομάδα.
Τα τοπικά ιαπωνικά αλιευτικά συνδικάτα έχουν αντιταχθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης, που εκπονήθηκε το 2021, καθώς εκφράζουν φόβους πως οι πελάτες θα μποϊκοτάρουν τα αλιεύματά τους, ενώ γειτονικές χώρες έχουν επίσης διαμαρτυρηθεί όλα αυτά τα χρόνια για την απειλή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, με το Πεκίνο να αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος επικριτής του σχεδίου.
«Η Ιαπωνία θα συνεχίσει να παρέχει εξηγήσεις στον ιαπωνικό λαό και στη διεθνή κοινότητα με ειλικρινή τρόπο, βάσει επιστημονικών στοιχείων και με υψηλό επίπεδο διαφάνειας», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα κατά τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι.
Μέσω της πρεσβείας του στην Ιαπωνία, το Πεκίνο δήλωσε την Τρίτη ότι η έκθεση της ΙΑΕΑ δεν μπορεί να δώσει άδεια για την απελευθέρωση νερού και ζήτησε την αναστολή του σχεδίου.
Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι η διαδικασία είναι ασφαλής, καθώς έχει επεξεργαστεί το νερό -αρκετό για να γεμίσει 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων- που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των ράβδων καυσίμων του εργοστασίου της Φουκουσίμα μετά τις ζημιές που υπέστη από τον σεισμό και το τσουνάμι το 2011.
Το νερό έχει φιλτραριστεί για να απομακρυνθούν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία εκτός από το τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό. Το επεξεργασμένο νερό θα αραιωθεί σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα διεθνώς εγκεκριμένα επίπεδα τριτίου πριν από τη διοχέτευσή του στον Ειρηνικό.
Ο Γκρόσι θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της Φουκουσίμα την Τετάρτη. Μετά το ταξίδι του στην Ιαπωνία, θα μεταβεί στη Νότια Κορέα, όπου οι καταναλωτές έχουν αρπάξει θαλασσινό αλάτι και άλλα είδη ενόψει της απελευθέρωσης του νερού.
Αναμένεται επίσης να επισκεφθεί τη Νέα Ζηλανδία και τα Νησιά Κουκ σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με το σχέδιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.