ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιθαγένεια στους απογόνους των Γιαννιωτοεβραίων

Εικόνα του άρθρου Ιθαγένεια στους απογόνους των Γιαννιωτοεβραίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2017, 18:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν είναι λίγοι οι γιαννιωτοεβραίοι που έχασαν την ελληνική ιθαγένεια, επειδή, όντας ξεριζωμένοι από τον τόπο τους (και αφού γλίτωσαν τον αφανισμό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί), δεν γύρισαν ποτέ πίσω. Τώρα, μια τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δίνει αυτό το δικαίωμα στους εβραίους της διασποράς. Την τροπολογία υπογράφουν οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Εκτός από το ιστορικό ενδιαφέρον της νομοθετικής παρέμβασης, υπάρχει και το πολιτικό: η ΝΔ ψήφισε «παρών» στη Βουλή, μια στάση που σίγουρα ήταν λιγότερο αναμενόμενη από την άρνηση που πρόβαλε η νεοναζιστική ΧΑ.

 Ο νόμος που ψήφισε το 2011 η Βουλή, έδινε το δικαίωμα στους εν ζωή, αλλά και στους σε ευθεία γραμμή κατιόντες συγγενείς. Η τροπολογία των βουλευτών δίνει το δικαίωμα και στους κατιόντες συγγενείς των δικαιούχων που συμπεριλάμβανε η νομοθεσία του 2011.

Οι εβραίοι που εκτοπίστηκαν, έχασαν την ελληνική ιθαγένεια, τόσο στον πόλεμο αλλά και σε εποχή «ειρήνης». Σε αρκετές περιπτώσεις, αφού επέστρεψαν και βρήκαν τις περιουσίες τους λεηλατημένες ή οικειοποιημένες από τρίτους, έφυγαν από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν κυρίως στο Ισραήλ. Η μη παρουσία τους όμως στο κάλεσμα της στρατιωτικής θητείας επί Εμφυλίου, σήμαινε πρακτικά την απώλεια της ιθαγένειας. Αλλά και νωρίτερα όμως, με νόμο του 1927, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις «αλλογενών» όπως λέγονταν, ελλήνων πολιτών, καθώς το ελληνικό κράτος σπάνια μπορεί να χαρακτηριστεί ανεκτικό στο θέμα των μειονοτήτων και των εθνοτικών-θρησκευτικών ομάδων

Στο μεσοδιάστημα, ειδικά  κατά τη μεταπολίτευση, υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις (και γιαννιωτοεβραίων) που έκαναν δικαστικό αγώνα για να επανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, προκειμένου να μπορέσουν ξανά ως έλληνες πολίτες να αποκτήσουν ή να διεκδικήσουν περιουσία εντός της χώρας. Ο νόμος του 2011 έδωσε το δικαίωμα στους επιζώντες που έτσι και αλλιώς ήταν πολύ λίγοι, καθώς και στην πρώτη γενιά απογόνων τους.






ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back