ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν δύο δύσκολες μέρες…

Εικόνα του άρθρου Ήταν δύο δύσκολες μέρες…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2018, 19:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η έλλειψη νερού για δύο μέρες δεν ήταν μια εύκολη κατάσταση για τους πολίτες των Ιωαννίνων. Ούτε και για τον Δήμο Ιωαννιτών… Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ζήτησε εκ νέου συγνώμη, προσθέτοντας ότι ήταν μια μεγάλη βλάβη και τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν αλλιώς. Όπως είπε, δεν ήταν μόνο τεχνικό το ζήτημα αλλά και ζήτημα ελέγχου της ποιότητας του νερού.

«Έγινε μια γενναία προσπάθεια από εργαζόμενους της ΔΕΥΑΙ για την αποκατάσταση της βλάβης. Όσο και αν καθυστερούσαμε, όση πίεση κι αν δεχόμασταν, δεν θα διακινδυνεύαμε να τροφοδοτήσουμε το δίκτυο ύδρευσης με νερό που δεν θα είχαμε ελέγξει την ποιότητά του» τόνισε.

Την όλη υπόθεση δυσκόλεψε και η απεργιακή κινητοποίηση της 30ης Μαΐου, στην οποία συμμετείχαν και εργαζόμενοι των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ΔΕΥΑΙ. Μάλιστα, ο κ. Μπέγκας απέδωσε τη μη ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΥΑΙ, στην απεργιακή κινητοποίηση των υπαλλήλων. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε η ενημέρωση μέσω του Δήμου Ιωαννιτών (www.ioannina.gr). O δήμαρχος παραδέχθηκε πάντως ότι υπήρξε μια άστοχη ενημέρωση ως προς τον χρόνο αποκατάστασης της υδροδότησης. «Αν κάπου έγινε λανθασμένη εκτίμηση ήταν στην ώρα που θα γέμιζαν ξανά οι δεξαμενές. Δυστυχώς και οι πολίτες που πήραν πρώτοι νερό το υπερκατανάλωσαν κάτι που έφερε μεγαλύτερη καθυστέρηση στην πλήρωση των δεξαμενών και στην ομαλοποίηση όλου του συστήματος», είπε.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Μπέγκας στηλίτευση τη στάση που κράτησε η παράταξη του Νίκου Γκόντα (σ.σ. δεν κατονόμασε την παράταξη), η οποία εξέδωσε χτες ανακοίνωση κατά της δημοτικής αρχής. «Η αγωνία μας δεν είναι να κρατήσουμε τις καρέκλες μας, αλλά να μην πέσει ο Δήμος στα χέρια αυτών των δυνάμεων του λαϊκισμού που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το ζήτημα παίζοντας με το στιγμιαίο θυμικό των πολιτών» υπογράμμισε.

Με αφορμή το περιστατικό της διακοπής της υδροδότησης, τα της λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ επανήλθαν στο προσκήνιο, με τον κ. Μπέγκα να υπερασπίζεται τη διαδικασία της εξυγίανσης της δημοτικής επιχείρησης αλλά και παράλληλα να παραδέχεται ότι η διαδικασία αυτή είναι πιο χρονοβόρα από ό,τι είχε υπολογιστεί. Στις ενέργειες εξυγίανσης που έχουν γίνει, ανέφερε την αλλαγή του μηχανογραφικού συστήματος και του οργανογράμματος. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διαβεβαίωσε δε πως το ζητούμενο για τη δημοτική αρχή είναι η μείωση των τιμολογίων του νερού, χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΙ.

Ο κ. Μπέγκας παρουσίασε και το χρονικό της υπόθεσης:

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης στις 07.15, όταν διαπιστώθηκε θολό νερό στον χώρο του βιολογικού καθαρισμού ενώ παράλληλα υπήρξαν τηλεφωνήματα στη ΔΕΥΑΙ για το ίδιο θέμα από κατοίκους του Περάματος και της Κρύας. Αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός, έγινε έλεγχος των γεωτρήσεων και διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα προερχόταν από την Γ4 γεώτρηση η οποία και τέθηκε αμέσως εκτός λειτουργίας (και παραμένει εκτός λειτουργίας).

Το πρόβλημα ήταν η είσοδος υλικών του υπεδάφους (χώμα ) στον χώρο άντλησης του νερού της γεώτρησης λόγω καθίζησης του υπεδάφους.

Μετά από έλεγχο στις δεξαμενές διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα μεταφέρεται στην πόλη και αμέσως έγινε διακοπή της υδροδότησης στις 9 το πρωί. Υπάλληλοι της ΔΕΥΑΙ, που συμμετείχαν στην απεργία της Τετάρτης, λόγω της μεγάλης βλάβης, επέστρεψαν στη δουλειά τους. Ξεκίνησε η εκκένωση των δεξαμενών και ο καθαρισμός τους.


* Στη φωτογραφία ο γενικός διευθυντής ης ΔΕΥΑΙ Νίκος Σωτηριάδης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back